32-åring greps av Säpo

Mannen driver säkerhetsföretag som har haft militära uppdrag

NYHETER

HELSINGBORG

En 32-årig man som driver ett säkerhetsföretag i Skåne har gripits på uppdrag av säkerhetspolisen.

Åklagaren vill inte avslöja om de brott han begärts häktad för har koppling till hans firma, som enligt registreringen bland annat har militära uppdrag.

Det var i onsdags kväll som mannen greps av polisen i Nordvästskåne. Man hade hjälp av insatsstyrkan från Malmö och personal från Säpo fanns också på plats.

Mannen, som är hemmahörande i Åstorp, är misstänkt för olaga hot som ska ha skett i onsdags samt vapenbrott.

Vad det handlar om för hot vill polis och åklagare inte avslöja, skriver Helsingborgs Dagblads nätupplaga.

Rövades bort

Mannen är tidigare känd av polisen. För cirka tio år sedan rövade han tillsammans med ytterligare två personer bort en Stockholmsdirektör på genomresa längs E 4 i Örkelljunga. Direktören släpades ut i skogen och bands vid ett träd. Syftet med bortförandet var att råna direktören på hans bil.

Trettiotvååringen är också dömd för vapenbrott och hot. Ett tag figurerade han i utkanten av mc-gänget Hells Angels. Han har också varit synlig i nazistsammanhang.

I september i år startade 32-åringen ett företag inom säkerhetsbranschen. Enligt Patent- och registreringsverket sysslar företaget bland annat med utbildning inom vapenhantering, förmedling av tjänster som bevakning, militära uppdrag och assistans vid ekonomiska transaktioner.

Åklagaren tiger

Kammaråklagare Lars Wilhelmsson vill inte kommentera om den brottslighet mannen nu är misstänkt för har koppling till hans företag.

- Eftersom jag anser att det finns risk att 32-åringen undanröjer bevis så kan jag inte kommentera något, säger Wilhelmsson som fått ta över fallet från en åklagare i Stockholm.

På lördagen hålls häktningsförhandling mot 32-åringen. Åklagaren anser att det finns risk att han begår nya brott om han befinner sig på fri fot. I polisförhör har mannen gjort vissa medgivanden.

TT