Hårstrå kan lösa mordet på Helén

Polisen analyserar nya hemliga bevis

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
häktade männens alibi spräckt Polisens misstankar stärks mot de två män som sitter häktade för mordet på Helén Nilsson. Nu avslöjas att polisen även analyserar människohår. Här förs en av männen in till tingsrätten.
NYHETER

MALMÖ

Främmande människohår som fanns på 10-åriga Helén Nilssons kropp jämförs nu med hår från hennes misstänkta mördare.

Männens har erkänt att de befann sig på den plats där Helén försvann.

Sakta men säkert drar polisen åt snaran kring de båda kusiner, 34 och 35 år, som är misstänkta för mordet på Helén Nilsson i Hörby för 13 år sedan.

Bland annat har polisen slagit sönder de alibin de uppgav när de förhördes redan dagarna efter mordet.

Deras alibin stöddes då av släktingar och dessa har nu, sedan nya uppgifter kommit fram, flera gånger ändrat sina uppgifter - sannolikt för att försöka skydda de båda misstänkta. Därmed har deras trovärdighet minskat kraftigt.

Vittnen såg männen

Männen själva har nu medgett att de befann sig vid Lågprisvaruhuset i Hörby den kväll Helén Nilsson rövades bort. De säger dock att de var där en stund före försvinnandet, klockan 19.15.

Vittnen säger sig också ha sett dem på platsen. Flera personer har uppgett att Helen steg in i en likadan bil som en av männen disponerade.

Enligt polisens teorier fördes Helén till en sommarstuga i närheten av Linderöd och hölls som fånge där i flera dagar innan hon hittades mördad i ett stenröse en dryg mil från stugan. Under dessa dagar torterades Helén och utsattes för grova sexuella övergrepp.

De häktade männen har erkänt att de befann sig i stugan några av dagarna efter flickans försvinnande. Däremot förnekar de att Helén fanns där.

Hårprov jämförs

Polisens tekniker har gjort en mängd fynd i stugan och dessa analyseras nu av Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). Det handlar bland annat om stora mängder hundhår.

Den intressantaste undersökningen gäller dock människohår.

Tidigare har polisen enbart berättat att man hittat hundhår på Heléns kropp - men nu avslöjas att det även fanns människohår i den svarta plastsäck där kroppen låg.

Dessa jämförs nu med hårprover från de båda misstänkta männen.

Väger mycket tungt

Resultatet väntas bli klart i nästa vecka. Analysen kan bli avgörande för den fortsatta utredningen.

Hårstrån är visserligen inget hundraprocentigt bevis på att de är mördarna, men ett positivt resultat kommer att väga mycket tungt i bevisföringen mot dem.

Och omvänt: om det visar sig att hårstråna inte kommer från de misstänkta tyder det på att polisen gripit fel personer.

Pelle Tagesson