De skriver på uppropet

Bris-chefen: Vi vuxna måste orka

NYHETER

Det låga straffet för styvpappan som sparkade ihjäl sin treåriga son har upprört hela Sverige.

Inte minst barnen.

- De frågar om det gjorde ont och sätter sig själva in i den lille killens smärta, säger Göran Harnesk, generalsekreterare på Bris.

Foto: LARS ROSENGREN
"det kan vara grannens barn" Staffan Alsberg, Bris-ombudsman och Göran Harnesk, förbundssekreterare i Bris, skriver på Aftonbladets och Bris gemensamma upprop mot barnmisshandel: "Det är oerhört viktigt att vi vuxna orkar ta till oss att barn blir misshandlade, och att det kan vara grannens barn", säger Göran Harnesk.

I går startade Aftonbladet i samarbete med Bris (Barnens rätt i samhället) en kampanj mot de låga straff som ges för barnmisshandel.

Sedan debatten startade - efter att styvpappan som sparkade ihjäl Simon, 3, dömts till bara 3,5 års fängelse - har telefonerna gått varma hos Bris. En organisation som grundades för drygt 30 år sedan efter just en dödsmisshandel av ett barn, en liten flicka.

Får fler samtal

Många vuxna är upprörda över de låga straffen, och ilskan riktar sig mot samhället. Barnen tänker mer på hur det kändes för den lille pojke som sparkades ihjäl.

Bris har också märkt en ökning av telefonsamtal från barn som berättar om att de själva blivit misshandlade.

- Jag satt själv i jouren i tisdags och tog emot samtal från barn som berättade att de blivit slagna. Det brukar alltid vara så när det blir en debatt om något, att fler vågar ringa och berätta om saker som de burit på under lång tid.

De flickor och pojkar som berättar om barnmisshandel via mejl eller Barnens hjälptelefon har råkat ut för många sorters misshandel, berättar Göran Harnesk.

Tar på sig skulden

Från att ha slitits i håret till att ha fått knytnävsslag och sparkar eller blivit slagna med tillbehör som skohorn, borstar och järnrör.

- En kille ringde och berättade hur hans pappa tvingade honom att gå ut i skogen och tälja till en gren som han skulle bli slagen med. Om den var för tunn fick han gå ut en gång till.

Många av barnen som ringer in försvarar sina föräldrar och lägger skulden på sig själva. De berättar kanske att de kommit för sent eller att de är jobbiga att ha att göra med.

Hos Bris får de veta att det är brottsligt, det de har varit utsatta för, och om barnen vill kan Bris ta kontakt med till exempel socialtjänsten.

Styvpappan stampade sin treåring till döds. Domen: 3,5 års fängelse. Förra året anmäldes nära 7 000 fall av barnmisshandel i Sverige. Men mörkertalet är mycket stort. I en serie artiklar den senaste veckan har Aftonbladet granskat barnmisshandel. I går gick Aftonbladet tillsammans med Bris ut med ett upprop mot de låga straffen för barnmisshandel.

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM