Tiggarbrev ska ge m valsegern

900 speciellt utvalda lockas att betala Axén Olins nya kampanj

1 av 2
JAGAR NYA PENGAR Oppositionsrådet Kristina Axén Olins "tiggarbrev" går ut till 900 speciellt utvalda som ska lätta på plånböckerna för att möjligggöra ett moderat segertåg till Stockholms stadshus 2006. "Det behövs nya grepp", säger hon.
NYHETER

Moderaterna jagar inte bara väljare utan också pengar.

Nu skickar Kristina Axén Olin tiggarbrev för sin valfond.

- Det krävs om vi ska vinna valet 2006, säger hon.

Är du moderat, företagare, kvinna och framför allt: har du gott om pengar i plånboken?

Då kan du vara en av de 900 personer som i dagarna får brev från det moderata oppositionsrådet. Med en glöggträff på sitt kontor hoppas hon kunna samla in pengar till den nystartade "Kristina Axén Olins kampanjfond 2006 för Stockholm".

- Det behövs nya grepp, vi har gjort ett tråkigt val och om vi ska vinna valet 2006 måste vi på helt andra sätt bygga upp partiet, säger Kristina Axén Olin.

Hur mycket pengar hon kan skrapa ihop är oklart.

- Det finns inget ekonomiskt mål för fonden, inga summor. Det viktiga är att skapa ett engagemang och knyta nya nätverk. Det här är bara en av sakerna vi planerar, säger hon.

Minus sju miljoner

Med moderaternas katastrofval försvann inte bara en tredjedel av väljarna utan en stor del av partiets pengar. Årets partistöd på 55 miljoner kronor minskar redan nästa år med sju miljoner.

År 2005 kommer stödet att rasa till drygt 40 miljoner kronor, knappt tre fjärdedelar av dagens belopp. Partiet har redan tvingats banta organisationen. Cirka 25 personer på riksdagskansliet och partihögkvarteret har fått gå sedan valet.

Jakt på pengar

För att lösa den ekonomiska krisen har partiet bildat ett finansutskott i partistyrelsen. Dess uppgift är att skaffa nytt kapital.

- Vi måste hitta nya intäktskällor för partiet. Ett sätt är att som Axén Olin få fler att ge bidrag, det behövs mer sådant, säger Ulf Melin, kanslichef.

Vädjar om bidrag

Pengajakten är prioriterad. På hemsidan moderat.se vädjar partiet till väljare att ge ett bidrag. Visakort accepteras och allt mellan 100 och 1 000 kronor är välkommet.

Redan i dag har moderaterna tre fonder som samlar in pengar till partikassan.

Förra året bidrog privatpersoner och företag med sju miljoner kronor.

- Om vi inte gör detta nu så kommer vi inte att kunna bedriva en valkampanj i samma storlek som i årets val, säger Ulf Melin.

Motsatt effekt?

Det nya draget kan dock få motsatt effekt. En av dem som fått Kristina Axén Olins brev har en ansenlig summa pengar på banken, men är långt ifrån moderat.

- Jag vill inte ha något tiggarbrev från Kristina Axén Olin. Det skulle aldrig falla mig in att rösta på henne, säger Gabriella Danver.

Jessica Ritzén