”Vi har inte gjort fel”

Migrationsverkets chef försvarar inlåsningen av svenska kvinnan

NYHETER

Det var inte fel att hålla svenska Maria inskriven av Migrationsverket i två år.

Det säger Anders Westerberg, ställföreträdande generaldirektör på myndigheten.

Aftonbladet berättade i går om Maria som av misstag var inskriven - under perioder även inlåst - på Migrationsverket i Flen i två år.

Hade estniskt pass

Den psykiskt sjuka kvinnan från Småland hade ett estniskt pass då polisen grep henne för snatteri. Hon förklarade att hon ville söka asyl och fördes till Migrationsverket i Flen.

Under de två åren i Flen pratade kvinnan nästan ingenting. I ett av sina mera klara ögonblick sa hon på ryska att hon hette Jelena Liljeorg och kom från Estland.

Verket avvisade henne till Estland - men hon kom tillbaks efter någon dag. Estland släppte inte in henne, eftersom det inte fanns någon person med det namnet i folkbokföringen.

Efterlyst

Att kvinnan i själva verket var Maria som försvann från sitt hem i Småland för två år sedan upptäcktes först då TV 3:s program Efterlyst uppmärksammade Marias öde.

- Det här är den märkligaste historien jag varit med om under mina 16 år på Migrationsverket. De få gångerna hon pratat har det varit ryska. Polisen hittade ett estniskt pass hos henne. Jag tycker inte att det är märkligt att vi tog hand om henne, säger Anders Westerberg.

Varför undersöktes det inte om det fanns en estländsk kvinna med namnet Jelena Liljeorg innan ni utvisade Maria?

- Vi får inte vända oss till estniska myndigheter.

Varför inte?

- Utländska myndigheter kan inte vända sig till oss och fråga om personer, det handlar om integritet och sekretess. Och vi får definitivt inte informera andra länder om personer som söker asyl, de begär ju skydd mot sitt hemland.

Oisín Cantwell