Miss World-kandidater lämnade Nigeria

NYHETER

ABUJA

Konkurrenterna om Miss Worldtiteln flög på söndagen ut från det upploppshärjade Nigeria. De for då till London i ett specialchartrat plan, sade vittnen på Abujas flygplats vid halv fyra på söndagsmorgonen.

Skönhetstävlingen ska gå i London den 7 december i stället för i Nigerias huvudstad Abuja, sedan arrangörerna har gett upp inför våldsamheterna i framför allt norra Nigeria.

Enligt Röda korset har minst 215 människor dött men organisationen uteslöt inte att det kan vara fler.

- Det känns tragiskt att människor dött på grund av tävlingen, säger den svenska kandidaten Sophia Hedmark till TT.

Minst 500 människor har skadats vid sammanstötningar mellan olika grupper, tiotalet kristna och muslimska helgedomar har bränts ner och omkring 4 000 människor har blivit hemlösa.

Nakenparad

Militanta muslimer i Nigeria var uppretade sedan länge över att "nakenparaden" Miss World skulle hållas i landet och sabotagehot riktades mot tävlingen. Själva finalen sköts upp några dagar för att inte kollidera med den heliga fastemånad ramadan, men kritikerna fann det illa nog med jippon under ramadan före finalen.

Den provocerande formuleringen i en tidning att profeten Muhammed kunde tänkt sig äktenskap med en av skönheterna utlöste slutligen våldet.

Sedan det senaste militärväldet upphörde 1999 har Nigeria varit en krutdurk. Det har inte behövts mycket för att utlösa svåra oroligheter. Afrikas till folkmängden största nation har mängder med inbyggda motsättningar av etnisk, religiös och social natur.

Tidigare kravaller

Trots att Nigeria är en av världens största oljeproducenter är landet ett av världens fattigaste.

Sedan Olusegun Obasanjo valdes till president 1999 har våldsamma kravaller skakat Nigeria med jämna mellanrum. Just i Kaduna dödades över 2 000 människor för två år sedan i upplopp.

Staden Jos såg minst 500 dödas i kravaller förra året mellan kristna och muslimer och storstaden Kano i norr har varit skådeplats för liknande sammanstötningar.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM