Indien: Terrordåd mot hinduiskt tempel

Minst åtta personer har dödats

NYHETER

NEW DELHI

Minst åtta människor dödades och 47 sårades när beväpnade män som förmodas ha tillhört en kashmirisk separatistgrupp angrep två hinduiska tempel i den indiska staden Jammu på söndagskvällen.

Det förekom också uppgifter om att upp till tolv människor kunde ha dödats.

Ännu fyra timmar efter attackerna mot de båda templen, belägna några hundra meter från varandra, hördes intensiv skottlossning från det mindre templet, tillägnat guden Shiva.

Då hade halvmilitära indiska förband hävt ockupationen av det väldiga Raghunath-templet, ett 150 år gammalt komplex som varje år lockar till sig hundratusentals besökare från hela landet. Fem civilpersoner, en säkerhetsofficer och en misstänkt islamist dödades i Raghunath. En officer miste livet i Shivatemplet, sade polisen.

Stormning

Det var oklart hur många som deltog i attacken mot Raghunath-templet. När soldaterna hade tagit kontroll över templet fann de bara en ihjälskjuten terrorist. Tidigare hade det talats om att åtminstone två personer hade tagit sig in i templet. Huruvida någon lyckades ta sig ut under eldstriden, och om den personen var inblandad i skottlossningen vid det andra templet kunde inte polisen ge besked om.

Vid midnatt lokal tid, 19.30 på söndagskvällen svensk tid, sade polisen att en halvmilitär styrka hade omringat Shivatemplet och förberedde sig för en stormning.

Medan soldater belägrade Raghunath-templet bildade invånare i Jammu enligt tv spontana medborgargarden, som utrustade med hemmagjorda vapen begav sig ut på gatorna för att ta upp jakten på terrorister.

Buss sprängd

Jammu ligger i den oroliga delstaten Kashmirs (som officiellt heter Jammu och Kashmir) södra del och är statens enda hinduiskt dominerade stad.

Tidigare under veckoslutet hade ett trettiotal människor dödats på olika håll i Kashmir, bland andra tolv personer när en militärbuss som också hade civila passagerare körde över en mina. En stort antal eldstrider och överfall skördade många människoliv runt om i delstaten.

Veckoslutet blev därmed de blodigaste dagarna i den extremt våldshärjade delstaten sedan den nya, folkvalda regeringen tillträdde i oktober.

Två propakistanska separatistgrupper sade i ett meddelande, i samband med att de tog på sig minsprängningen av militärbussen, att våldsdåden var ett svar på den nye regeringschefens påstående att separatismen var på väg att krossas.

TT-AFP