Jordskredsseger för Österrikes konservativa

Väljarna ratade Jörg Haider

NYHETER

WIEN

Valet i Österrike slutade med jordskredsseger för sittande förbundskanslern Wolfang Schüssel.

För högerpopulisten Jörg Haider blev valet som väntat en katastrof.

Schüssels konservativa Folkparti ÖVP vann överlägset.

När de flesta röster var räknade visade österrikisk tv:s prognoser att ÖVP ökat med 15,4 procentenheter till 42,3 procent. Därmed nådde partiet sitt bästa resultat på 36 år.

För socialdemokraterna, SPÖ, och deras kanslerskandidat Alfred Gusenbauer blev valresultatet trots en ökning med 3,9 procentenheter till 37,1 procent en grym besvikelse. Partiet är inte längre störst och Gusenbauers chanser att bli regeringschef är borta.

Väljarström från FPÖ

De gröna som siktat på en koalition med socialdemokraterna gick lätt framåt med 1,5 procentenheter till 8,9 procent, ett bra resultat med europeiska mått mätt.

Den enorma väljarströmmen från FPÖ gjorde att alla de tre övriga partierna gick framåt. Efter Haiders rekordval för tre år sedan, när FPÖ blev näst största parti med 27 procent, är partiet nu med 9,9 procent tillbaka på den nivå där det befann sig när Haider tog över ledarskapet 1986.

FPÖ:s nuvarande ordförande, den tredje på tre månader, socialminister Herbert Haupt, som sagt att smärtgränsen för honom gick vid 15 procent är nu beredd att avgå.

Opålitlig partner

- Jag kommer på måndag att ställa min plats till förfogande, sade han när valresultatet stod klart.

Även om den nuvarande koalitionsregeringen mellan ÖVP och FPÖ bara förlorade en dryg procentenhet är det långt ifrån klart att den fortsätter. Om högerpopulisterna var splittrade före valet och genom Haiders palatskupp utlöste regeringskrisen och nyvalet, är de i dag för Schüssel förmodligen en ännu opålitligare partner.

Därför har Schüssel under hela valrörelsen hållit dörren öppen för en återgång till en så kallad stor koalition, det vill säga ihop med socialdemokraterna. Sådana koalitioner har regerat Österrike större delen av efterkrigstiden.

Leif Svensson/TT