Haider gjorde katastrofval

Österrikiska extremhögern tappade två tredjedelar av väljarna

NYHETER

Uträknad. Knockad. Bortsopad. Genomskådad.

Uttrycken räcker knappt till för att beskriva Jörg Haiders jätteras i Österrikes val.

Foto: URBAN ANDERSSON
höll inte Främlingsfientlige Jörg Haider, med sitt parti FPÖ, förlorade stort i österrikiska parlamentsvalet. Oppositionspolitik fungerar inte i regeringsställning.

Inte bara två tredjedelar av hans parti FPÖ raderades ut. Även högervinden i Europa mojnade avsevärt.

För tre år sedan utmålades Haider som Europas farligaste politiker. Haider hade gjort det omöjliga möjligt. Han blev en frälsare och förebild för högerextrema partier. Högervågen svepte vidare över Schweiz, Belgien, Holland och Italien.

Lika snabbt som stormen drog in bedarrade den.

Haider är med gårdagens tio procent tillbaka där FPÖ började när han tog över partiledarskapet 1986.

En sanning borde sätta sig i bakhuvudet på andra länders väljare nästa gång de står vid valurnan: För högerextrema partier är det livsfarligt att hamna i regeringsställning.

Som koalitionspartner till det konservativa partiet ÖVP var Haiders lärjungar tvungna att kompromissa. De var med om att rösta igenom skattehöjningar och nedrustning av den sociala välfärden. Trots att de lovat göra motsatsen.

Konfronterad med verkligheten saknade även Haider en trolleriformel.

Förakt och vrede

Under intervjuer senaste veckan i Österrike mötte jag mest förakt och vrede för Haider.

Med samma besvikelse reagerar snart väljarna i Holland där den mördade Pim Fortuyns LPF kom från ingenstans och tog 26 mandat och plats i regeringen. Inför nyvalet om några månader väntas de tappa allt.

I Italien åkte Nationella Alliansen och Lega Nord på storstryk sedan de ingått i en högerregering.

Extremisterna frodas i opposition men kvävs av beslutsfattandet.

Schüssel fortsätter

Ändå är det för tidigt att helt dödförklara Haider. Han har varit noga med att inte leda partiet under de svåra åren i regeringsställning. I stället har Haider styrt via ombud. Väljarna är inte lättlurade men glömska. Förmodligen ombildar Haider sitt parti och hoppas att hans flopp är bortglömd om några år.

EU drar ett lättnadens suck. Med Haider ur räkningen är ännu ett hot mot utvidgningen borta.

Österrikes överlägsne segerherre Wolfgang Schüssel fortsätter som kansler men oklart i vilken regeringskonstellation. Han spelade skickligt ut FPÖ-fraktionerna mot varandra och framstod som den samlade kraften.

På en punkt har Haider lyckats. I flyktingpolitiken har ÖVP tagit över många av Haiders idéer vilket samtidigt desarmerat frågans sprängkraft.

Som indirekta påverkare är högerextremisterna mest inflytelserika.

ÖVP, de konservativa, var en klar segrare i valet med en uppgång på 15 procentenheter. Socialdemokratiska SPÖ ökade något och hamnade på 36,9 procent. De gröna gick marginellt upp. Och de stora förlorarna blev högerpopulistiska FPÖ som tappade 16,8 procentenheter.

Wolfgang Hansson