Tristnissar har blivit trendnissar

Nu är det inne att vara vanlig

1 av 4 | Foto: TOMMY MARDELL
Trendiga familjen På moderaternas extrastämma hyllade partiledaren Bo Lundgren vanligheten. Alltså vanliga människor, fjärran från aktieklippare och IT-karriärister. Här på promenad med familjen.
NYHETER

En ny hjälte är född.

Det är vi vanliga tristnissar. Som har villa, vovve och Volvo.

Eller åtminstone är med i bostadsrätts-föreningens trädgårdsgrupp.

På 1980-talet var det aktie- och fastighetsklipparna som stod högst i kurs. På 1990-talet var det IT-människorna. Ingen var lika inne som den som talade om bredbandens möjligheter och fördelarna med mobilt internet.

Det är dock länge sedan. Den nye hjälten och den nya hjältinnan är vardagens grå arbetare. De som troget går till jobbet, gör vad de ska, följer lagarna, skjutsar barnen till hockeyträningen och ändrar felaktigheter i den förtryckta deklarationen. Även när de är till nackdel för den egna plånboken.

Först med att upptäcka denna trend var moderaterna med Bo Lundgren i spetsen. Och TCO:s ordförande Sture Nordh.

Moderaterna hyllar vanligheten

När moderaterna för två veckor sedan samlades till extrastämma för att välja om Lundgren som ordförande antogs också nya riktlinjer för den moderata politiken. Där hyllas, rent av äras, vanligheten.

Moderaterna vill bli ett parti för det arbetande Sverige. Det ska företräda "alla som dag efter dag går till jobbet. Människor som vill göra rätt för sig".

Från att vara ett parti för de särskilda, de som är något, tänker moderaterna alltså helt byta fot. De ska bli ett parti för dem som inte alls är speciella. Utan bara väldigt vanliga.

Sture Nordh, ordförande för drygt en miljon tjänstemän, är inne på samma linje. Han anser att det är dags för medelklassens revansch.

Bara extremerna märks

- Det är de som skjutsar sina barn till träningar och aktiviteter, som är med i föräldraföreningen och bostadsrättsföreningens styrelse och som ser till att samhället fungerar.

Nordh hävdar att det nu bara är extremerna som märks. De utsatta och de framgångsrika dominerar debatten. Han vill ändra fokus, sätta rampljuset på den stora skötsamma massan. De som inte låter sig hindras från att gå till jobbet av en enkel förkylning.

Så sträck på dig du som har villa, vovve och Volvo. Du som hela tiden vetat att tiden skulle springa förbi obekväma sportbilar, opraktiska märkesväskor och klunsiga armbandsur av speciella fabrikat. För en gångs skull är det du som är inne.

Lena Mellin