65 000 har skrivit på protestlistan

BO: Det är mycket oroande att man använder den lägre delen av straffskalan

NYHETER

Uppropet växer. Nu skriver barnombudsman Lena Nyberg på protestlistan mot de låga straffen för barnmisshandel.

- Det får inte vara så att man får ett kortare straff bara för att det är ett barn, säger hon.

Foto: TOMMY MARDELL
protesterar Barnombudsmannen Lena Nyberg är en av de över 65 000 som hittills har skrivit på mot de låga straffen för barnmisshandel.

För tolv dagar sedan kom domen. En man dömdes till tre och ett halvt års fängelse av Stockholms tingsrätt för att ha misshandlat sin treårige styvson till döds.

För låga straff

Mer än 65 000 personer har skrivit på Aftonbladets och Bris upprop på Aftonbladet.se. De protesterar mot de låga straffen för misshandel av barn.

- Det är mycket oroande att man använder den lägre delen av straffskalan när det är så pass allvarliga brott, säger barnens egen ombudsman Lena Nyberg.

I går skrev hon också på protestlistan som ska överlämnas till justitieminister Thomas Bodström. Hon tycker att vuxna och barn ska behandlas likvärdigt.

- Man borde kanske till och med överväga om det inte är grövre att ge sig på barn som är skyddslösa. I många fall har de varit i beroendeställning till den vuxna, någon de borde kunna lita på extra mycket.

Utbildar polisen

Lena Nyberg är själv jurist. Domstolarna tar över huvud taget inte barnens perspektiv på tillräckligt stort allvar, tycker hon.

Därför arbetar BO sedan ett halvår med att utbilda domare, åklagare och poliser.

- Vi har inte hållit på så länge, så det är svårt att säga att det har gett något resultat, men vi har fått igång en dialog.

Barnens hjälptelefon hos Bris, Barnens rätt i samhället, tar varje år emot 1 000 -1 500 samtal som handlar om allvarlig barnmisshandel.

De här samtalen och berättelserna kom in i helgen.

Malin S Ånell