17-årig kille på moped slogs medvetslös

Nu åtalas sju unga män för mordförsök

Foto: PRIVAT
Paricio låg nedsövd en månad på sjukhus. - Det finns ett läkarintyg som säger att pojken hade dött om man inte satt in de intensivinsatser som gjorts, säger kammaråklagare Erika Fjällhed till aftonbladet.se.
NYHETER

Patricio, 17, misshandlades med järnrör, slag och sparkar.

När han lämnades var han en hårsmån från döden.

Det säger åklagaren som i dag åtalade sju unga män för mordförsök.

På måndagen åtalades de unga män som i Sundbyberg misstänkts ha attackerat Patricio en natt i början av oktober. Patricio fick svåra skallskador och räddningen var en avancerad läkarinsats vid på Karolinska sjukhusets neurokirurgiska klinik.

I en månad låg 17-åringen nedsövd och kammaråklagare Erika Fjällhed åtalar nu de sju för mordförsök.

- Det finns ett läkarintyg som säger att pojken hade dött om man inte satt in de intensivinsatser som gjorts, säger Erika Fjällhed till aftonbladet.se.

Mellan 16 och 19 år

De åtalade är mellan 16 och 19 år gamla. Enligt åtalet handlar det om ett brott som begåtts i samförstånd, men där vissa gjort mer och andra gjort mindre.

Utredarna tror att det var en gammal osämja som blossade upp vid tvåtiden natten till 6 oktober. När Patricio vaknade upp på sjukhuset en månad efter misshandeln kunde han själv berätta för Aftonbladet om misshandeln.

- Jag och en kompis åkte moped, vi var på väg till en fest i Rissne, har han berättat.

De två mötte ett ungdomsgäng. En av männen skrek att Patricio skulle stanna.

- Han kom fram och klippte till mig i ansiktet.

Sedan följde en grov misshandel som betecknas som rå. Patricio fick ta emot slag med ett järnrör, ett spännband av gummi och flera sparkar medan han låg på marken.

- Det är skrämmande att man kan vara mellan 16 och 19 år och delta i något så hänsynslöst, säger Erika Fjällhed.

Stal Patricios moped

De sju misstänkta ska därefter ha lämnat platsen. Tre av dem gjorde det på Patricios moped och misstänks därför också för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Först efter att de lämnat platsen hittades 17-åringen av en förbipasserande och räddningen var att han snabbt kom under läkarvård.

Under utredningens gång har flera av ynglingarna erkänt att de varit med och slagit Patricio. Ytterligare ett par säger att de aldrig slog honom, medan en av dem säger att han inte var på platsen.

Åklagaren kommer försöka att binda alla sju till brottet. Samtidigt kommer hon att yrka på väldigt skilda straff. Erika Fjällhed säger att hon kommer att ta hänsyn till ålder och grad av delaktighet och att det i några fall kommer att handla om fängelsestraff.

Rättegången inleds den 10 december.

Mattias Lundell