Varning för köp av julklappar på kredit

Konsumentverket: Tusenlappar kan skilja dyraste och billigaste krediten

NYHETER

Snart är det jul igen och då väljer många att handla på kredit för att klara julklappsinköpen. Men det kan skilja flera tusenlappar mellan dyraste och billigaste kontokrediten. Så det gäller att se upp med vilken kredit man tar, varnar Konsumentverket.

Verket har räknat på vad det kostar att låna 10 000 kronor med de flesta av marknadens kontokrediter och betalkort. Billigaste kontokrediterna har en effektiv ränta på 10 procent. De dyraste av de generella kontokrediterna kan ha en effektiv ränta på drygt 36 procent.

På ett år kan det därmed skilja 1 300 kronor i kostnad mellan den billigaste och den dyraste krediten. Lånar man 10 000 kronor betalar man på ett år tillbaka 10 534 kronor för den billigaste och 11 848 kronor för den dyraste krediten.

Konsumentverkets hemsida jämför krediterna

Som en hjälp inför julen lanserar Konsumentverket nu en ny tjänst på sin webbplats. Där kan man jämföra villkoren för de flesta av marknadens kontokrediter och betalkort.

För att kunna jämföra krediter på ett enhetligt sätt är alla krediter räknade på en skuld på 10 000 kronor och en löptid på fem år. Den effektiva räntan är ett slags jämförpris på krediter där alla ordinarie avgifter räknas in. Jämförelserna hittar man på www.krediter.konsumentverket.se

Fakta/ Dyraste och billigaste krediterna

TT