”Medlemslån eller vanligt banklån bäst”

Privatekonom: Låna aldrig för att köpa julklappar

NYHETER

Anna Bäcklund är privatekonom på Nordea. Hon avråder bestämt folk från att handla på kredit:

- Det är ofta de som har sämst ekonomi som handlar på kredit och det blir ofta väldigt dyrt.

Anna Bäcklunds tips är att inte handla julklappar på kredit utan att istället välja ett billigare alternativ om man inte har råd med de dyra klapparna.

Men vad ska man göra om man har ont om pengar men ändå vill handla?

- Det kanske låter lite hårt men man måste inse var gränsen går. Om man har siktat in sig på en speciell sak, får man lägga in en sparplan. Man ska aldrig låna för att köpa julklappar. Det kostar mer än det smakar, det är så förgängligt.

Effektiva räntan styr kostnaderna

Enligt Anna Bäcklund är det viktigt att man som kund noga ser över hur mycket krediten kostar totalt och sedan jämför med andra alternativ för att förstå vad det kostar.

- Det är då den effektiva räntan som är intressant att titta på. Det är räntesatsen, aviavgifterna och den eventuella uppläggningsavgiften som har betydelse för vad det kostar.

Om man behöver pengar, vilket är då det bästa alternativet?

- Medlemslånen som man kan få via sitt fackförbund är en bra låneform med låg ränta. Ett traditionellt banklån är ett annat alternativ.

Många butiker erbjuder köp på avbetalning - är det förmånligt?

- Det kan vara bra så länge man håller sig till de regler som gäller. Men om man inte betalar i rätt tid, kan det bli dyrt. Man måste se till att man har råd att amortera.

Susanna Vidlund