Kaos i rättsstaten

– då tillsätter Jan O utredning

NYHETER

Jan O Karlsson har större bekymmer än kräftskivan för 3 800 kronor.

Flyktingar i Sverige utsätts systematiskt för övergrepp som man trodde var omöjliga i en rättsstat. Vad gör ministern?

Foto: urban andersson, peter kjellerås
övergrepp och lögner Arash Benam lurades till ett möte och greps, indiern Rana utvisades till Pakistan och Kaba från Elfenbenskusten utvisades till Ghana.

I morgon genomför riksdagen på begäran av centerpartiet en specialdebatt om asyl- och flyktingpolitiken. Bakgrunden är nya avslöjanden om Migrationsverket.

Den som får den otacksamma uppgiften att försvara verket är migrationsminister Jan O Karlsson. Han har hittills gjort sig mest känd för sina höga inkomster och en kräftskiva för polarna betald med skattepengar.

Rättstrygghet satt ur spel

Men Karlsson har större problem än så. En rad avslöjanden visar att Migrationsverket närmast systematiskt åsidosätter grundläggande regler om rättstrygghet. För Sverige, som pläderar för en human flyktingpolitik i internationella sammanhang, är avslöjandena pinsamma.

Den 1 november gick Arash Benam från Iran till ett möte på Migrationsverket i Solna. Vad han inte visste var att civilklädd polis satt och väntade på honom i ett rum bredvid. De skulle utvisa honom ur landet.

Men att Migrationsverket samarbetar med polisen har varit känt länge. I februari förra året kallades Flurim Krasnici till verkets kontor i Norrköping för att få information om en praktikplats. Trodde han. I själva verket greps han av polis och utvisades till Kosovo.

Vad har Jan O Karlsson gjort med anledning av de uppseendeväckande uppgifterna? Han har bett Migrationsverket gå igenom sina riktlinjer och att förtydliga dem.

Kan man tänka sig något värre än att vara 14 år och på flykt utan föräldrar eller släkt? Förmodligen inte. Men Sverige skyddar inte heller de utsatta barnen.

Enligt barnskyddsorganisationen Ecpat försvann 34 flyktingbarn spårlöst från Migrationsverkets förläggningar 1998. Så har det fortsatt, år efter år. Enligt förra årets siffra gick 48 barn upp i rök.

Myndigheter blundar

Men att barn försvinner från svenska flyktingförläggningar är inte det enda problemet. Upprepade uppgifter gör gällande att flyktingbarn tvingas till prostitution. De svenska myndigheterna rör inte ett finger.

Vad gör Jan O Karlsson? Han har bett Migrationsverket och Socialstyrelsen komma överens om vem som gör vad. Vilka lagar och förordningar som ska förändras är fortfarande oklart.

Från Sverige utvisas människor till länder som de inte kommer från, som vägrar ta emot dem. Indiern Rana utvisades till Indiens ärkefiende Pakistan och fängslades omedelbart. Kaba från Elfenbenskusten försökte svenska myndigheter utan framgång placera i Ghana.

Vad har ministern gjort? Tillsatt en utredning. Den ska vara klar i början av nästa år.

I maj fick Lena Häll Eriksson sitt förordnande som generaldirektör för Migrationsverket förlängt till 2005. Hon tycks ha sin chef Jan O Karlssons obrutna förtroende. Varför då?

Lena Mellin