Skatten höjs inte - ännu

"Först måste valfusket utredas"

NYHETER

Skattehöjningen i Stockholm stoppades i går av moderaterna och folkpartiet.

Orsak: det misstänkta valfusket.

- Innan detta är utrett bör man inte fatta beslut i principiella frågor, säger Kristina Axén Olin (m).

Foto: TOMAS ONEBORG/SCANPIX
"HÖJ INTE - SÄNK" Kristina Axén Olin (m) protesttalade mot höjda skatter utanför Stadshuset i går kväll. Tillsammans med folkpartiet lyckades moderaterna senare stoppa skattehöjningen i Stockholm.

Moderaterna och folkpartiet utnyttjade så kallad minoritetsbordläggning, vilket kräver minst en tredjedel av rösterna. Skälet är Aftonbladets avslöjande om det misstänkta valfusket i stadsdelen Rinkeby.

- Man bör utreda valfusket i hela Stockholm. Om tillräckligt mycket oegentligheter förekommit måste valet göras om. Innan dess bör man inte fatta beslut i viktiga frågor, säger moderaternas gruppledare Kristina Axén Olin.

Besked om två veckor

I morgon kommer valprövningsnämnden att ta ställning till om riksdagsvalet påverkats av misstänkt valfusk. Först om två veckor kommer besked om valresultatet i Stockholms stad har påverkats.

Men beslutet om skattehöjningen kommer att tas trots bordläggningen. På lördag kommer ett extra sammanträde att hållas.

- Bordläggningen är ett slag i luften. Självklart är misstankarna om valfusk väldigt allvarliga men vi är skyldiga att fatta beslut om skattesatsen i november, säger finansborgarrådet Annika Billström (s).

Enligt kommunallagen måste beslutet om skatten tas före november månads utgång - alltså om mindre än en vecka.

46 fall

Det var i fredags som Aftonbladet avslöjade att socialdemokratiska valarbetare i Rinkeby misstänks för att ha förfalskat namnteckningar och vittnat falskt vid budröstning. De två valarbetarna har förekommit som bud eller vittne i 46 fall. Det misstänkta valfusket utreds nu av polisen.

Men folkpartiet nöjer sig inte med att det misstänkta valfusket i Rinkeby granskas. I dag kräver partiet att Valprövningsnämnden granskar alla valkuvert och namnunderskrifter från budröstning i Stockholm.

Enligt Jan Björklund, folkpartiets gruppledare, kan valfusk ha förekommit i hela Stockholms stad. Ett nyval kan inte uteslutas.

- Vi kommer inte att kunna förhindra att ett beslut om skattesatsen tas på lördag men fram till dess vill vi försöka få så mycket klarhet som möjligt om valfusket, säger han.

Allt började i Rinkeby i augusti

Carl Hjelm