Kortsvindel – för 25 miljoner

30 000 drabbade i USA

NYHETER

NEW YORK

Den största identitetsstöldhärvan någonsin har avslöjats i USA.

Över 30 000 amerikaner har rånats på sin identitet - och minst 25 miljoner kronor.

Foto: scott eells
sålde koderna Philip Cummings misstänks ha sålt koderna till flera kreditupplysningsfölretag. Ett 20-tal kortförfalskare kom därmed över uppgifter om tusentals amerikaners bankkonton och låneuppgfiter.

Philip Cummings arbetade på dataföretaget Teledata communications och hade tillgång till lösenorden och koderna hos en rad kreditupplysningsinstitut.

I deras databaser fanns uppgifter om tusentals amerikaner som någon gång ansökt om lån, kreditkort eller bankkonton.

Mer än ett bankvalv

För 270 kronor styck sålde Cummings koderna till minst 20 andra misstänkta brottslingar som gick in i databaserna och rånade människor på deras identitet. Med dessa uppgifter kunde de sedan beställa varor, ta ut pengar eller på andra vis stjäla deras pengar.

- Det potentiella bytet var långt större än innehållet i ett bankvalv, och de behövde inte ens en flyktbil, säger Kevin P Donovan, FBI-utredare.

Cirka 15 000 av kreditrapporter stals från kreditupplysningsföretaget Experian, med koder som tillhörde bilföretaget Ford.

FBI kom dem på spåren när människor började rapportera att deras bankkonton var tömda eller krediterna förstörda.

Svenska kreditupplysningsinstitut har inte ditt kortnummer eller personliga kod.

"Vi är försiktigare"

- I USA är det vanligt att flera butiker anlitar ett insamlingsföretag som i sin tur kör kortkontrollerna mot bankerna. Här i Sverige ringer butikerna banken direkt. Vi är mycket försiktigare, säger Margareta Larsheden, vd för Visa Sverige.

Hon tror inte att en svensk bedragare skulle kunna kopiera den amerikanska storsvindeln rakt av. Uppgifter om kortnummer och koder är inte lika spridda i Sverige, utan stannar hos banker och kontokortsföretag.

Men Margareta Larsheden varnar för att hackers kan komma åt informationen på internet.

- Jag skulle aldrig använda en sida som inte var krypterad för att betala något, säger hon.

Katarina Sternudd, Fredrik Virtanen