Stämningen är nästan hysterisk

Aftonbladet lyckades ta sig in på värvningsmöte

NYHETER

På väggen visas bilder av lyxiga bilar, vita sandstränder och lättklädda kvinnor.

- Vill ni tjäna pengar? Vill ni ha mer tid för era familjer?

Det är värvningsmöte för pyramidspelet Life style 4 you.

Aftonbladet lyckas ta sig in på mötet för de exklusivt inbjudna.

Platsen - Luma park i Hammarby sjöstad i Stockholm - hålls hemlig fram till samma dag.

Och vi blir upphämtade i bil och skjutsade dit.

- Det blir en annorlunda kväll i glädjens tecken, säger en av ledarfigurerna, Daniel Esposito, 27, strax innan vi stiger in i konferenslokalen.

Till pumpande musik lotsas vi, ett 20-tal personer, in i en mindre sal, alla klappar ivrigt händerna och stämningen är näst intill hysterisk.

Alla applåderar

Daniel Esposito höjer rösten, fixerar oss med blicken och alla svarar extatiskt ja och applåderar.

Det är omöjligt att veta vilka som är där första gången och vilka som redan är medlemmar. Värden, den person som bjudit in oss, cirkulerar hela tiden påpassligt runt om oss och vi har inte en möjlighet att tala med någon av de andra deltagarna.

Mötet börjar med information om den internettjänst man får tillgång till som medlem, alla tycks veta att det egentligen inte är den man betalar 40 000 kronor för.

- Vi har avtal med flera olika företag, säger 27-åringen, utan att närmare precisera vilka eller hur många.

432 000 på ett år

En norsk man som varit med och startat spelet i Norge berättar euforiskt och i ett rasande tempo om hur mycket pengar vi kan tjäna genom att värva nya medlemmar till Life style 4 you. Fortfarande har ingen nämnt något om insatsen.

I en kalkyl som visas på väggen förklarar en av ledarfigurerna att man kan tjäna 432 000 kronor på ett år, om det är med eller utan skatt låter han vara osagt, men medlemmar som vi pratar med menar att det gör man som man vill.

Vi sorteras in i små, avskilda rum tillsammans med vår värd och en av ledarna. All vår tveksamhet ifrågasätts med argument som att det handlar om att våga, att prova något nytt, att förverkliga sina drömmar. En ung man som ställer kritiska frågor blir genast ivägskuffad tillsammans med en av ledarna.

Får fem minuter

Ingen är beredd att svara på frågor som rör säkerhet, vart insatsen tar vägen eller hur man arbetar. För att få svar på det uppmanas vi att skriva på en ansökan om medlemskap där vi måste legitimera oss.

Vi får fem minuter på oss att bestämma oss om vi vill ansöka om medlemskap. Musiken dunkar, bilderna med lyxiga människor fladdrar på väggen och när någon tecknat ett nytt medlemskap reser sig alla upp och jublar och applåderar.

Anna Bengtsson