Dödsdom mot reporter i Nigeria

Uttryckte sig vanvördigt om profeten Muhammed före Miss World

NYHETER

KANO

En "dödsdom" har utfärdats i den muslimska delstaten Zamfara i Nigeria mot en reporter som uttryckte sig vanvördigt om profeten Muhammed i samband med förberedelserna för en internationell skönhetstävling i Nigeria.

Enligt delstatstjänstemannen Umar Dangaladima ska en fatwa har uttalats i vilken muslimer uppmanas att döda skribenten Isioma Daniel.

En fatwa är ett rättsutlåtande om vad som är förenligt med islam eller påbjudet av religionen - men den måste utfärdas av en religiös auktoritet, inte av en statlig myndighet.

Umar Dangaladima namngav ingen rättslärd som källa till fatwan i sitt samtal med nyhetsbyrån AFP, han sade bara att delstatsmyndigheten inte har utfärdat fatwan på egen hand.

I måndags kväll hävdade Mamuda Aliyu Shinkafi, biträdande regeringschef i delstaten, att det är en plikt för muslimer att döda skribenten. Han hänvisade till ett beslut fattat i samråd mellan delstatsregeringen och 21 muslimska ungdomsorganisationer. Uttalandet gjordes inför religiösa ledare i Zamfaras huvudstad Gusau, men talet sändes också i radio.

En fatwa betraktas inte som bindande enligt nigeriansk lag men kan ändå vinna gehör hos delar av den muslimska befolkningen. Sedan Nigeria återfick civilt styre 1999 har en rad delstater i norr, där befolkningsmajoriteten är muslimsk, infört strikta islamiska sharialagar trots motstånd från centralregeringen.

Omkring 220 människor har dödats i de oroligheter som uppstått kring Miss World-tävlingen i Nigeria. Isioma Daniels formulering i en tidning om att profeten Muhammed kunde ha tänkt sig äktenskap med en av misserna bidrog till att utlösa kravallerna.

Miss World-tävlingen har flyttats till London.

Islamsk ledare avfärdar fatwan

Ledaren för Nigerias högsta islamiska organ antydde på tisdagen att han kommer att avfärda fatwan mot artikelförfattaren som ogrundad.

Latif Adegbite, generalsekreterare för Högsta rådet för islamiska frågor, påpekade för AFP att den skribent som orsakat protester inte själv är muslim, att hon inte arbetat i den delstat där fatwan utfärdats, att den omstridda artikeln dragits tillbaka och att tidningen bett om ursäkt.

- Allt detta kommer att ligga till grund för vår slutgiltiga bedömning av dekretet, sade Adegbite.

Han har redan tidigare uppmanat Nigerias muslimer att förlåta tidningen This Day för publiceringen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM