”Första klonade barnet föds i januari”

Italiensk gynekolog: Chansen är 95-procentig att det går bra

NYHETER

ROM

Den italienske fertilitetsexperten Severino Antinori hävdade på tisdagen att världens första klonade barn kommer att födas i början av januari.

Den kontroversielle gynekologen sade att fostret - en pojke - är "fullt friskt", att barnet är i 33:e veckan och väger omkring 2,5 kilo.

- Allt får oss att tro att det finns en 90-95-procentig chans att allt kommer att gå bra, sade Antinori på en presskonferens i Rom.

Han lade till att ytterligare två klonade barn kommer att födas omkring fem veckor senare och att de fostren också är fullt friska.

Antinori ville inte säga var födslarna kommer att äga rum, förutom att de gravida mödrarna är i olika länder "i samma geografiska område". Tidigare i år har han sagt att kloningen pågick i Ryssland och Kina.

Antinori sade att han själv inte skulle närvara vid förlossningen, men att han följde graviditeterna noga.

- Jag står för ett vetenskapligt bidrag till projektet som utförs av ett antal konsortier, sade han.

Antinori berättade också att han snart ska söka patent på sin kloningsmetod. I april sade han att de klonade fostrens arvsmassa till 85 procent bestod av faderns gener och till 15 procent av moderns. Syftet, hävdar han, är att behandla manlig infertilitet.

Antinori blev känd 1994 när han genom fertilitetsbehandling hjälpte en 63-årig italienska att bli världens äldsta kvinna att föda barn.

TT-DPA