”Han gjorde honnör för 50 nakna soldater i gasmask”

Aftonbladets nätläsare om sina möten med kungen

NYHETER

Nakna värnpliktiga i gasmasker, tjejer vid rödljus eller på tur till Italien.

Kungen har fått se det mesta.

Här är läsarna berättelser om mötena de minns:

Då såg jag kungen...

Detta inträffade den stekheta sommaren 1967, vid militärstaden Skövde. Vår nuvarande kung var då kronprins och han gjorde militärutbildning, som kadett, på P4 i Skövde. Själv var jag då militärpoliselev på regementet K3 (Kungliga Livregementets Husarer) i samma stad.

En dag hade vi stor och realistisk övning i sanering, med ABC-stridsmedel. I ett av momenten simmade vi helnakna mellan två bryggor i en sjö. Sedan skulle vi direkt upp, ta skyddsmask (gasmask) på oss - och därefter promenera så fort vi nu kunde med mask på, längs en liten dammig byväg, till det ställe där våra då "färdigsanerade" militärkläder fanns.

Då kom plötsligt kronprinsen med följe längs samma heta grusväg! Han hade minst en överste, en major och ett par kaptener i sitt följe. "Tjabo" var iförd gröna militärkläder och hade uniformsmössa med blått officersmärke i. Vi gjorde givetvis hälsning medelst huvudvridning, då vi mötte kronprinsen, precis så som vi var lärda...

Iförda endast varsin gasmask och absolut inget annat. Vi kom en och en eller i mycket små grupper. Kronprinsen tvingades nu göra honnör för oss alla, gång på gång på gång. Han skrattade så att han höll på att storkna! Även hans officersfölje gapskrattade - men gjorde honnör, enligt regelboken. Vi var 50-talet helnakna undersåtar. Han såg inget ansikte på oss, bara annat...

De som säger att vår kung inte har humor skulle ha varit med vid Skövde den där stekheta sommardagen för 35 år sedan...

Bertil, Hässleholm

Jag har träffat på kungen en gång i mitt liv, och det var ingen angenäm upplevelse. Mina klasskamrater och jag var på besök i Hagaparken. Vi var kanske i tioårsåldern, och kungen kunde kanske vara i sex sjuårsåldern. Våran fröken fick se kungen komma där med någon barnvakt. Då sade hon åt oss att vi skulle vinka till kungen. Det gjorde vi, men då räckte han ut tungan åt oss. Klasskillnader?

M.V.H.

Bengt

Hej! Var ute på promenad med min hund på Lovön när kungen kom springande med sin hund. Tyvärr - genant nog - visade min hund inte den minsta vördnad för kungens hund utan gav honom ett morr och ett skall. Kungen bara smålog - SÄPO i bilen bakom var säkert beredda att gripa in!

Hälsn/Christer

Det var på ett scoutläger -86 utanför Gränna. Kungen är ju som alla vet en scout och han var där för att hålla tal. Efter talet var det aktiviteter.. Vi sprang runt och jag tittade mig inte för utan sprang rakt in i Kungens mage. Han sa något som typ, här var det visst bråttom. Pinsamt var det med nu har jag i alla fall träffat ,bokstavligt talat, Kungen.

Jennie

Hej mitt namn är Axel,och jag såg kungen för rätt längesen utanför Tallbacka skolan i Solna Huvudsta. Han kom nerifrån allén där i sin bil, antagligen från sin tandläkare som jag hört han har där. En blå BMW M5 körde han själv, och livvakterna körde bakom i en annan bil.

Mvh Axel.

Hej!

När jag var liten besökte han vårt samhälle Koppom under sin eriksgata och vi i barnkören fick äran att sjunga för honom i korridoren utanför träslöjdsalen. Kul grej att minnas!

Mvh Gun

Hej redaktörn & alla läsare,

Undertecknad som hade anställning hos Sudiarabiska Inrikesministeriet mellan 1978-1982 med en bakgrundsrelation till Ericsson AB hade tillfället att promota en närvaro för svensk press till ett mycket imponerande ökenparty arrangerat för Majestätsparet av Riyadhs Guvernör Prins Salman år 1982. Detta party var säkerligen ett av de minnen som kungaparet bär med sig som en unik upplevelse genom livet. Likaså det party som arrangerades av Ericsson AB i den internationella "campen" utanför Riyadh kvällen efter, då uppskattningen var lika stor hos ickesvenskar som hos Svenskar verksamma i Saudi Arabien på den tiden.

F.ö. kan nämnas att drottning Silvia vann djup aktning hos inte bara den mycket gamla "Malika"(änke-drottningen) Faisal utan även hos den saudiska befolkningen p.g.a. den respekt hon visade värdlandet med tanken på att drapera sig i en grön klädnad (Islams färg) med huvud och armar/ben skylda. Jag personligen erfor detta i min nära kontakt med Saudiska medborgare och efter att ha deltagit i relaterade arrangemang.

Med vänlig hälsning,

Jan

Hej!

Den 6 juni, 1996(?) så var kungen till Östersund och firade nåt jubileum, vad minns jag inte.

Jag var motorcyklist då. Jämtlands län är det ända länet i Sverige som har budbärare på flaggorna som länsstyrelsen delar ut till invånarna varje år.

Jag satt som V.Ordf för Sveriges Motorcyklisters Organisation Jämtland (SMC) då. Jag och en kille till fick gå upp på rådhustrappan och motta flaggorna ur Kungens hand. Du skulle ha sett leendet på hans läppar när ca 60-talet motorcyklister startade bågarna och gav sig ut i länet. Det var alla sorters maskiner som var på plats?.

Med vänliga hälsningar

Elisabeth

Hej!

Jag gick sista året på gymnasiet 1994 och tillsammans med resten av gruppen som läste latin åkte jag med vår latinlärare till Rom. När vi hade installerat oss på hotellet tog vi en promenad i ösregnet för att se hotellets närmsta omgivningar. Efter en stund kom vi till ett torg och där fanns en byggnad som det var fullt av tanter utanför! När vi kom närmare såg vi att det stod "Heliga Birgitta" ovanför ingången - vår latinlärare berättade vad det var för byggnad.

När tanterna hörde att vi var svenskar så berättade de att de var "utvandrade" svenskar och att de skulle sjunga för kungaparet som skulle anlända ca en timme senare. Den röda mattan rullades ut och vi väntade och väntade i ösregnet. När bilen med kungaparet väl kom fick vi bara en snabb glimt av dem för de skyndade in väl dolda av en massa svarta paraplyer!

Dagen efter satt jag på spanska trappan med 2 kompisar. Som alla andra satt vi där och blickade ut över folket som passerade nedanför trappan (denna dag i strålande solsken!). Plötsligt säger en av mina kompisar: - "Kolla han där nere som står och videofilmar...Jag trodde att det var kungen!" Vi skrattade gott. När mannen ifråga sekunderna efteråt flyttar videokameran från ansiktet skrek vi nästan i mun på varandra:

"DET ÄR KUNGEN!!!!"

Vi kastade oss ner för trapporna och sprang fram emot kungen, drottningen och barnen. Väl nere visste vi inte vad vi skulle ta oss till.... Kungaparet började gå över torget och vi sprang efter...

- Hej! var nog vad vi lyckades klämma fram och kungen hejade tillbaka. Samma kväll eller dagen efter vann Carola melodifestivalen i Rom ... - det var en resa värd att minnas!

Hälsningar Sara

Det var på Valhallavägen 1979. Jag körde en VW Golf och väntade vid

rött ljus då en silvergrå Porsche gled upp bredvid mig. När jag tittade

in i kupén satt kungen ensam där, mycket stilig och han tittade åt vårt

håll. Jag sade till min väninna att nu ska jag ta kungen på reaktionen,

jag ska vara snabbast och den som i alla fall kommer iväg först. Jag

lade i ettan, gasade, låg i dragläge med kopplingen och fäste blicken på

det röda ljuset...och så gult .... och så iväg som ett spjut, men kungen

hade redan korsat gatan i 180 knutar.

Jag tror hans majestät faktiskt var med på noterna och spelade oss

tjejer ett litet spratt.

Christina

Jag mötte kungen en gång uppe i Jämtlandsfjällen på 80-talet. Vi hade

vandrat i Norge och var på väg till Blåhammaren. Sista kilometrarna mötte vi tre killar. Alla hälsade som man brukar göra. Ingen i mitt sällskap såg ens att det var kungen utom jag som påpekade det för min mamma. Hon trodde inte på mig, men när vi kom fram till fjällstationen så bekräftade värdinnan att han hade besökt stationen.

Ann-Sofie

Hej!

Detta hände i början av 60-talet.

Jag var väl ca 17 år, (Kungen måste alltså varit ca 16), och arbetade som

butikselev på Skoman, Norrmalmstorg.

Jag var precis på väg ut till lagret med massor av skokartonger. Precis vid

Ingången till lagret så är det två stycken skoputsare som fanns på den tiden.

Jag tittar i alla fall upp och vem får jag se som sitter hos skoputsaren, jo, vår Kronprins, jag blir som en tomat i ansiktet och han säger hej till mig, då trodde jag nog att jag skulle svimma. Försvann fort ut på lagret

och vågade mig inte ut igen förrän hans skor var färdigputsade.

Hälsningar

Bonnie

Historien om hur jag o mina kompisar hälsade på kungen med familj.

Jag och ett antal vänner var över på Öland för att cykelcampa året då vår

Kronprinsessa blev myndig. Visserligen innebar det att vi trampade oss

mellan Köpingsvik o Borgholm, men det är en annan historia.

Jag o mina kompisar hade bestämt oss för att ta oss ut till händelsernas

centrum, men att göra detta på ett aningen udda sett. Vi gick rakt ut i

skogen och så in genom ett litet hål i nätet till området kring

kronprinsessans födelsedagskalas. Väl inne gick vi omkring och tittade på

folk och glatt sjöng med i hyllningen till våras alla kronprinsessa

Victoria. Men när Carola Häggqvist lagt sina melodier till det förflutna

reste sig en skara killar högt över publiken och återigen fyllde himlen med

en denna gången aningen personligare hyllning.

- GRATTIS VICTORIA!!!! skrek vi för fulla munnar, hela kungafamiljen vände sig om, sträckte upp händerna log och vinkade samt följde med resten av publiken i ett littet fnitter. Mycket nöjda gick vi därifrån för att cykla till Köpingsvik, helt ovetande om att min kompis farmor i Kiruna via televisionen hört oss lovsjunga våran kungafamilj.

Tack

Hej,

Jag har träffat Kungen vid två tillfällen. Första gången var för länge sedan, jag tror jag var 14-15 år, vi är lika gamla Kungen och jag. Det var i Storlien på hotellet, min väninna och jag hade åkt en skidresa från Göteborg och bodde i stugan intill vår .

Pekka Langer var på hotellet och skötte underhållningen. Han fastnade på nåt sätt för mig och min kamrat och bad oss uppträda den kvällen ”stockholmarnas” lov började, dvs vår prins kom dit. Vi sade givetvis nej vi ville inte, men Pekka Langer stod på sig och tyckte vi kunde dansa Twist vinterns fluga inför gästerna på kvällen. Men vi ville inte!

Kvällen kom. Vår prins med eskort, en pojkkompis, en hovdam och en hovherre sitter vid soffan i salen, och vi övriga försöker väl låtsas som vanligt. Men vad händer, jo, Pekka Langer säger helt plötsligt: Så har vi fyra ungdomar från Göteborg som skall uppträda för oss här i kväll och dansa Twist.

Vad gör vi, ja inte kunde vi neka då inte. Vi går upp och vi dansar med våra killar en eller två Twist-danser. Därefter får vi varsin EP-skiva av Pekka Langer som tack.

När vi sedan går uppför backen till vår stuga, hör vi: Men Carl-Gustav, så får du inte göra! Detta upprepas, helt plötsligt kommer vår prins kamrat rullandes nerför backen i snön. Vår prins hade knuffat honom utför backen. Och de hade synnerligen roligt, vilket dock inte hovdamen och hovherren hade?.. Rätt kul tyckte vi att se vår prins göra lite bus.

Hälsningar

Monica

Hej.

Jag har en gång mött kungen på mycket nära håll.

Det var i början av aug. 1985. Lite osäker på året, men det var i mitten av

80-talet.

Jag brukade motionssimma några dagar i veckan i Nacka simhall.

Under sommaren var den hallen stängd så jag fick åka ut till Saltsjöbadens

simhall istället.

Bassängen var avdelad på mitten av en lina. Den ena hälften var för barn och den andra hälften för motionssimmare. Jag simmade i lugn och ro när personalen plötsligt kom och sa att vi måste flytta till barnsidan för att motionssidan var abonnerad resten av kvällen.

Flyttade över till barnsidan och fortsatte simma.

Efter en stund kom ett gäng män som skulle ha en simtävling. En i det gänget var kungen.

Vad jag förstod var det en herrmiddag som föregicks av fysiska aktiviteter

där simning var en av grenarna.

När jag hade simmat färdigt, gick jag upp och satte mig i bastun.

Efter en stund kom kungen och hela hans gäng in i bastun. Kungen satte sig

på laven precis framför mig.

Som alla andra i bastun var han helt näck. Satt väl i bastun i ca 10 min med kungen framför mig.

Vad jag förstod på snacket hade han vunnit simtävlingen.

Närmare än så kan nog inte en vanlig medborgare komma kungen.

Med vänlig hälsning.

Kenth

Vår kung, jag det är en riktig party prisse!

Jag har sett honom glida fram över dansgolvet på en klubb i Saint Tropez. Han är en man som verkligen vet att röra sig till rytmerna. Drottningen är inte så dålig hon heller på att dansa.

Detta är en underbar syn som de flesta borde få vara med om!

/Rebecka

Jag har träffat kungen två gånger. Det första tillfället var för många år sedan, på 60-talet, jag var bara 12 år. Det andra tillfället var för några år sedan på min arbetsplats i Borås.

Jag ska berätta om den gången då jag var 12 år och kungen var kronprins.

Jag gick i 6:e klass och bodde på landet i närheten av Fredriksbegs slott i Södermanland. Varje år ordnade slottet fasanjakt för det "fina folket". Eleverna i årskurs 4, 5 och 6 fick ledigt från skolan för att gå i skogen och smälla med klappträn så att fasanerna skulle flyga upp och därmed jägarna kunna skjuta ned dem. Det var ett ganska smutsigt och blött jobb, vi var trötta efter att ha gått långt genom skogen i svår teräng och i regn. Det var samtidigt lite spännade för något liknande hade vi inte varit med om förut dessutom var ju kronprinsen med.

När vi kom fram till jaktlaget såg vi kronprinsen. Vi tjejer började prata med varandra om att "Vem vågar gå fram och be om en autograf?" Ingen vågade. Alla var generade och tyckte det var jättejobbigt att fråga. Men efter ett tag kände jag mig väl lite modig och bestämde mig för att jag ska fråga. Vi övade snabbt på vad jag skulle säga. Med hjärtat i halsen gick jag den, för mig, långa vägen fram till kronprinsen och sa: "Goddag, jag heter Pia och jag undrar om jag kan få kronprinsens autograf?" Han tittade lite nonchalant på mig och sa lite småmärkvärdigt "Tyvärr, jag skriver inte autografer." Jag kände mig så dum och nedvärderad. Jag ångrade genast att jag hade frågat honom och bestämde mig att aldrig ska jag gilla den mannen igen. Och med lite eftertanke så har jag faktiskt aldrig gjort det heller.

Det andra mötet för några år sedan var betydligt trevligare men jag hade en liten törn inom mig mot honom. Det är ju märkligt att en sådan händelse kan påverka en så pass mycket. Men jag kan också säga att det är en lite rolig händelse att berätta om inte annat så för mina barn.

Hälsningar

Pia

Hej!

Jag "träffade" Kungen på ett scoutläger förra året - Scout 2001 - ett läger med över 25 000 scouter. När jag var ute och gick på lägerområdet en dag så hörde jag att det kom massor folk, så jag vände mig om och där kom kungen, med ett följe av livvakter (någon i scoutskjortor utan märken eller sånt, en annan i hawaii-skjorta), funktionärer som hade hand om hans besök och ganska många nyfikna scouter.

Jag hade med mig kameran, och jag var ju givetvis tvungen att få ett bra kort på honom, så jag hängde på resten av följet. När han stannade fick jag en bra bild, och så följde jag med en stund till och kollade vad han hade för sig några minuter.

Det han gjorde var att gå runt på lägret och se vad folk hade för sig, hälsade på i byar och så vidare. Lite tufft att gå några meter bakom honom bredvid hans livvakter ;)

/Jakob

Det var ett par år sedan och platsen var Åre. Jag och min bror åkte snowboard och han hade precis börjat och hade inte den bästa teknik och balans. Plötsligt dök i backen upp säkert 5 män med liknande klädsel som vi efteråt identifierade som Säpo-agenter. Min broder som precis skulle göra ett försök att sätta fart med brädan igen fick en himla fart och han kunde inte stanna. Kungen och drottningen stannade upp och min bror kom närmre och närmre! Säpo-agenterna började se oroliga ut och åkte mot kungaparet för att förhindra den nalkande olyckan. Som tur var rasade han några meter från den skräckslagne kungen och paret kunde i lugn och ro fortsätta sin tur på Åreskutan.

Mange

Hej.

Jag är 14 år gammal. När jag var på ett scoutläger för runt 8 år sedan träffade jag kungen. Min familj och jag hälsade på honom och jag fick t.o.m. en kram av honom, men sen fick livvakterna nog och kungen gick därifrån.

Då jag skulle fylla 9 skickade jag en inbjudan till: kungen, stockholm att han skulle komma på mitt födelsedagskalas, jag fick svar från Tarras Wahlberg (tror jag det var) att kungen inte hade tid att komma men att

kungen skulle till Perstorp året efter. bifogat i brevet fanns ett foto på

kungafamiljen.

Jag stod sedan nära scenen då kungen var på expo 83 i Perstorp

=)

Under 80-talet var jag anställd av anrika Linjeflyg som lastare. Först på

Arlanda och därefter här uppe i Skellefteå, jag har enormt många trevliga

minnen från den tiden. Åren på Arlanda var händelserika, det passerar ju en

hel del kända människor där och deras bagage ska ju också med. Spontant kan

jag nämna att jag har små berättelser om händelser med Tina Turner, Japans

Kejsare, Olof Palme, ¨Banarne¨, BB King och givetvis Kungen och Silvia.

Varje gång de skulle åka flyg till Kalmar, så kollades den kärran extra

noga, det kallades för ¨hundra procentare¨. Kungaparet fick eskort av SÄPO

och en VIP-värdinna ca 10 minuter innan de övriga passagerarna klev ombord,

och när deras bil anlände nedanför gaten så var man ju tvungen att gå fram

och fråga kungaparet ifall de hade något bagage. Första gången jag gjorde

det så kände jag mig lite halvpirrig, men jag gick fram och sade käckt

¨hej¨, och de svarade naturligtvis med ett ¨hej¨. När jag då tog emot

Silvias ljusa skinnbag så fick jag handkontakt, och det gjorde ju att det

hela blev mer spännande. När jag skulle hiva in väskan i Fokkern, de fick

sitt bagage i ett eget lastrum dessutom, så kunde jag inte låta bli att läsa på väskans adressflik, och döm om min förvånig, men där stod endast ¨ H.M.S

Drottningen ¨ .

Klart läckert!

Vänliga hälsningar,

Kenth

Jag har en rätt rolig minne när jag "mötte" kungen. Det var när jag jobbade som funktionär på ryttar-VM i Stockholm sommaren 1990. Det fanns en hel del kungligheter på plats och vi såg alla kungaparet på håll. En dag blev jag abrupt stoppad när jag höll på att klampa rätt in i följe där kungen var med, säkerhetsvakten menade nog bara väl då han insåg att jag hade mina tankar på annat håll och inte sett digniteten på följet. Dagen efter var det fälttävlan och jag hade någon timme ledig så jag ställe mig i ett backkrön och tittade på hästarna som kom nerspringande mot ett hinder. Plötsligt så tittar jag bakom mig och ser en säpo-polis, o så ser jag plötsligt 2 till precis bakom mig. Jag tänkte att nu är det nog en väldigt viktig person här i alldeles i närheten och plötsligt får jag syn på drottning Silvia sittande i en hopfällbar stol precis bredvid mig till vänster och sen såg jag plötsligt att kungen stod direkt på min högra sida och bakom mig så hade jag dessa 3 säpo-vakter som jag hade upptäckt en stund tidigare. Prata om nervös jag blev, särskilt med tanke på vad som hände dagen innan.

Lorenzo

Ja jag har träffat kungen många gånger, min bästa minne

är när jag blev bjuden till slottet när drottningen fyllde 50 år, och jag

överlämnade en tavla som jag har gjort till drottningens födelsedag, och

kungen kom fram till mig och lånade min kamera och fotograferat på mig med

drottningen, den bilden blev hedersgäst i min fotobok eftersom det är kungen som knäppte kort på mig med drottningen, jag blev lycklig för att kungen tog bilden på mig med drottningen i min kamera, den kommer jag aldrig glömma!!

Hälsningar Malin

Hejsan, tänkte maila om mitt roliga möte med kungen

Det var i våras jag låg i lumpen och vi gick hörvakt på Drottningholm

jag och min kamrat var patrull och gick våran vanliga patrull runda!

och hu seriös är man i lumpen inte jag i alla fall men när vi traskar

runt på kungens mark så latjar vi typ går å skojar med hans hundar genom att skälla tillbaka mm och e allmänt slappa bara helt plötsligt ser jag en gubbe på cykel framför oss och jag tänker att nu är det nån som tagit sig in på området men plötsligt dyker det upp en gammal tant på cykel oxå så jag och min kompis märker när dom kanske är 2 meter ifrån oss att det är kungen och drottningen. vi hade lärt oss att man skulle gå upp i givakt om kungen eller drottningen kom och vänta på att dom hälsade ! men i denna nervösa stund flög det ut en " tjena kungen " från mig.

Kungen såg chokad ut och sa ”tjena god morgon” tillbaka och cyklade förbi mig. När Silvia kom var jag helt röd i ansikten och sa inget jag skämdes tyckte det var pinsamt! men inte längre för hur många har hälsat på kungen med ett tjena kungen !

Var på några dagars segling i juni -99 med avslut på Sandhamn inför starten

av Gotland Runt. Vi hade bokat bord på Seglarrestaurangen dit många går

kvällen innan för att festa. Kungen satt i ett i sällskap vid bordet bredvid oss och var på ett mycket gott humör.

När livebandet började spela gick vi upp för att dansa, så även vår monark.

Han slet av sig slipsen och hoppade runt på dansgolvet, medan delar av hans

sällskap vid det här laget dansade uppe på bordet. Han var som vem som

helst, och folk verkade inte bry sig så mycket. Kul att se!

/Fredrik