Kungen har god hand med folket

Tolv procent av Aftonbladet.se:s läsare har skakat hand med Carl XVI Gustaf

NYHETER

Valspråket är För Sverige i tiden. Och ambitionen att inte leva instängd i en borg.

Man kan säga att han lyckats.

En miljon svenskar kan ha skakat hand med kung Carl XVI Gustaf.

Foto: SOFIA EKSTRÖM
INTE MED MÖSSAN I HAND Kungen har blivit mer tillgänglig med åren. I vår enkät hade mer än var tionde person hälsat på honom. Den här lilla killen verkar inte ta det så allvarligt, med mössan på och andra handen i fickan grattar han kungen på födelsedagen.

Tolv procent av Aftonbladets nätläsare säger att de hälsat på kungen. Och nästan 33 procent att de sett honom på nära håll.

Om svaren är representativa för hela befolkningen har över en miljon skakat hand med konungen.

- Det är ju väldigt roligt. Det visar att kungen når ut till folket på det sätt han vill, säger hovets informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Inga förslitningsskador

Han har dessutom haft tur. Han har skakat hand med alla dessa utan att drabbas av förslitningsskador.

- Jag har då aldrig hört att han skulle ha fått ont i handen eller värk på något sätt på grund av handskakandet, säger Catherine Broms vid hovets informationsavdelning.

Både kungen och drottningen gillar att ta i hand.

- Om de ser ett barn med blommor stå längs gatan går de ofta fram. Eller om någon i rullstol inte själv kan komma fram - då går de själva fram ganska ofta.

Catherine Broms tror det betyder mycket för kungen att kunna träffa vanliga människor och att hälsa på dem han möter på kommun- och företagsbesök.

450 nya skakningar

- Det är ju också sånt som hör till vanlig hyfs, säger Catherine Broms.

Enligt Elisabeth Tarras-Wahlberg har kungen på senare år fått en viss vana vid allt handskakande. Det var värre förr - när han var ny i branschen. Och blyg.

- I dag är det intressant för honom att veta vilka han har runt sitt middagsbord, vilka människor det är han möter. Han hälsar på alla.

I kväll är det en ny middag på Slottet.

Med nya handskakningar. Kungen har bjudit in regeringen och riksdagens ledamöter. Det blir en si så där 450 till att lägga till listan över alla dem som skakat hand med kungen.

Har du sett kungen?

Foto: MICKE SÖRENSEN

Petter Ovander