17-årings död blir dokusåpa

Mordåtalad kan dömas till döden inför kameran

NYHETER

Den senaste varianten av dokusåpa är "Frontline", en amerikansk serie som ska visa en juryöverläggning i ett rättsfall.

En 17-årig pojke är åtalad för mord, han väntas dömas till döden för brottet.

Domaren Ted Poe har sagt ja till dokumentärserien "Frontline". Filmandet kommer att ske i Houston, Texas, USA. Det är extremt ovanligt att juryöverläggningar filmas eller fotograferas men nu blir det verklighet. En tonåring kan dömas till döden i TV.

Rättsfallet som är föremål för uppmärksamheten är den 17-årige Cedric Harrison som är åtalad för att ha skjutit ihjäl en man i Houston förra året i samband med en bilkapning utanför offrets bostad. Ynglingen greps efter en intensiv biljakt som slutade i en krasch.

- Min egen uppfattning är att ju mer allmänheten vet om sanningen, så som det står till, ju bättre är vi som människor, sade domaren Ted Poe till den blivande juryn enligt Washington Post.

Åklagare kritiserar dokusåpan

Distriktsåklagaren Chuck Rosenthal har kritiserat dokusåpan. Han hävdar att kamerornas närvaro kan bryta mot Texas lagstiftning som kräver att jurymedlemmar ska bli lämnade i fred och varken observeras eller avlyssnas under överläggningarna.

Enligt lagen får ingen person utöver jurymedlemmarna delta i överläggningarna - men en kamera är ingen person.

Enligt Chuck Rosenthal kan kameran exponera jurymedlemmarna för långsiktiga konsekvenser beroende på deras åsikter under överläggningarna.

Försvarsadvokaten positiv

En av Cedric Harrisons försvarsadvokater ställer sig dock positiv till dokusåpan.

- Jag tror att det kommer att främja rättvisan. När folk observeras beter de sig efter bästa förmåga, säger Windi Atkins till Houston Chronicle.

Enligt henne skulle kameran kunna fungera som en fluga på väggen samt avskräcka jurymedlemmarna från att skrämma varandra. Det viktigaste för henne är dock att hennes klient får en rättvis rättegång.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM