Helén-åklagaren vill hålla kvar misstänkta

Besked efter första DNA-svaren

NYHETER

DNA-spår kan bli avgörande bevis i jakten på tioåriga Helén Nilssons mördare.

Nu har de första provsvaren kommit.

Och chefsåklagare Pär Andersson vill att de misstänkta – två kusiner, 34 och 35 år gamla – ska sitta kvar i häkte.

- Det måste peka på att man fått fram tekniska bevis eller uppgifter som åklagaren tycker pekar mot min klient, säger den ene mannens försvarare.

Svaren från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) kan bli helt avgörande i den pågående utredningen av det 13 år gamla mordet på Helén Nilsson från Hörby.

Kan fria eller fälla

DNA-analysen kan komma att fria eller fälla och på onsdagen lämnade SKL de första svaren till åklagaren.

- Vad svaren innehåller vill vi inte gå in på, säger Bo Widell, informationsansvarig vid Kristianstadspolisen, till aftonbladet.se.

Vid lunchtid på onsdagen talade han med åklagaren Pär Andersson som, med hänvisning till förundersökningssekretessen, inte vill säga mer än så.

Klart är dock att Pär Andersson i morgon kommer att begära att de två misstänkta blir kvar i häktet. Det tyder på att något i dagens provsvar kan tala mot dem.

- Jag utgår från att något kommit fram som enligt åklagarens bedömning är till hans fördel, säger 34-åringens advokat Göran Winblad till aftonbladet.se.

Han har under dagen talat med åklagaren och fick beskedet att alla testerna inte är klara.

- Han hade räknat med att få fler svar. Han hade fått något eller några, men vad de innebär har han inte sagt, säger Göran Winblad.

Inte vad försvaret hoppats på

Beskedet att männen kommer att begäras kvar i häktet var inte det försvaret hoppats på.

- Det är klart att det är en liten besvikelse att han inte fick lämna den trånga cellen efter så här lång tid, säger Göran Winblad.

Försvaret har redan bestämt sig för att begära omhäktningsförhandling och utgår från att en sådan kommer att hållas. Anledningen är att man vill veta vilka tekniska bevis eller nya vittnesmål som framkommit.

- Då måste han presentera vad han sitter inne med, säger Göran Winblad.

Ärendet har förtur på SKL. Tomas Johansson, chef för SKL:s biologienhet, vill inte kommentera de pågående undersökningarna eller hur långt de kommer att ta. Han säger dock att det kan finnas flera skäl till att en undersökning tar lång tid.

Svårt analysera hundhår

- Det kan generellt inträffa att några av svaren saknar den träffsäkerhet man vill ha. Då måste man göra omprovtagning och omanalys ,säger han till aftonbladet.se.

Bland de viktigaste spåren i jakten på Helens mördare är de svarta hundhår som hittades vid flickans kropp. Att analysera den typen av spår är svårt.

- Allt som har med hår och fibrer är tidsödande, säger Tomas Johansson.

- När det gäller djur så beror det också på frågeställningen. Vi kan ganska snabbt svara på om det är hundhår, sedan kommer man in på om det är en pudel eller en afghan. Det sista är individnivån – är det en specifik pudel?

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM