Riksdagsman kollapsade på kungamiddag

Fördes i ambulans från slottet till Karolinska sjukhuset

NYHETER

Mitt under kungens fest på Slottet föll riksdagsledamoten Bo Bernhardsson, 53, ihop.

Han fördes med ambulans till sjukhus med misstänkt hjärtinfarkt.

Foto: KRISTER HANSSON
BO BERNHARDSSON FÖLL IHOP På kungens årliga middag på Slottet med riksdagsledamöterna blev Bo Bernhardsson plötsligt kallsvettig, illamående och var på väg att svimma. Han fördes i ambulans till sjukhus, men fick åka hem efter undersökningarna. - Läkarna har uteslutit hjärtinfarkt. Det var någon form av blodtrycksfall, säger han.

- Man blir lite skärrad. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Bo Bernhardsson.

Kungens middag för riksdagen är ett årligt evenemang. Men i går fick festen en ovanligt dramatisk början. Socialdemokraten Bo Bernhardsson från Lund blev plötsligt kallsvettig, illamående och var nära att svimma.

- Vi satt och lyssnade på musikframträdanden före middagen när Bo blev dålig. Han kunde stå på benen men verkade väldigt darrig, säger partikamraten Lars Wegendal.

Sköterska larmade

Kristdemokraternas Chatrine Pålsson, som är utbildad sjuksköterska, förstod genast att allt inte stod rätt till. Hon hjälpte Bo Bernhardsson ut från festlokalen och kallade på ambulans.

Kungen och drottningen satt en bra bit bort och märkte inte uppståndelsen. Ambulansen körde in genom Slottets södra valv och Bo Bernhardsson bars ut på bår. Han fördes till Karolinska sjukhuset, där han undersöktes under kvällen med bland annat EKG.

Men efter några timmar skickades han hem till sin övernattningslägenhet i Stockholm.

- Läkarna har uteslutit hjärtinfarkt och det känns ju skönt. Det var någon form av blodtrycksfall, men de vet inte varför jag fick det, säger Bo Bernhardsson.

Lagt om kosten

Han har inga planer på att sjukskriva sig. Men ska besöka riksdagens egen läkare för säkerhets skull.

- Jag har fått för mig att jag ska gå ner i vikt och har lagt om kosten rejält. Men det kan knappast bero på det, säger han.

Bo Bernhardsson har varit chefredaktör för tidningen Arbetet. Han kom tillbaka till riksdagen vid senaste valet efter ett uppehåll på några år.

Han är inte den första riksdagsledamot som klappar ihop hos kungen. 1998 fördes den då 79-åriga Tullia von Sydow till sjukhus efter att ha svimmat under kungamiddagen.

Katarina Sternudd

ARTIKELN HANDLAR OM