Nu fattas 300 000 till Evas operation

NYHETER

MALMÖ

Kanske hjärtsjuka Eva Kononovas väntan på en operation snart är slut.

På drygt en vecka har Aftonbladets läsare samlat in över 100 000 kronor till den livsviktiga operationen.

Men det fattas ytterligare 300 000 kronor.

Foto: THOMAS BERGMAN
DÖENDE I HJÄRTSJUKDOM Tolvåriga Eva Kononova och farmor Evgenija utanför Lunds universitetssjukhus där Eva kan opereras - om ytterligare 300 000 kronor samlas in.

Den tolvåriga ukrainska flickan är döende av sin svåra hjärtsjukdom. Om hon inte opereras kommer hon inom ett år att kvävas i sina egna kroppsvätskor.

Förträngningen i kanalen mellan hennes båda hjärtkammare har lett till att hennes hjärta växt flera gånger sin normala storlek. Och ett klaffel gör att hon får vatten i lungorna.

700 000 kronor krävs

Läkarna på barnkardiologen vid Lunds universitetssjukhus, som utförde den första hjärtoperationen på henne 1993, står beredda att operera Eva Kononova på nytt.

Helst vill de sätta i gång före jul - hennes allmäntillstånd försämras dagligen. Men eftersom hon är utländsk medborgare krävs en garanti på 700 000 kronor.

- Vi har 300 000 kronor som Aftonbladets läsare tidigare samlat in till sjuka barn. De barnen är nu färdigbehandlade och vi kan använda pengarna till Evas operation, säger Bo Wallenberg på Skandinaviska barnmissionen.

Gratiskonserter för Eva

Aftonbladets artiklar de senaste dagarna har lett till att ytterligare 102 000 kronor kommit in på hennes operationskonto.

- Det är fantastiskt. Enbart i dag kom det in 56 000 kronor, säger Bo Wallenberg.

Skandinaviska barnmissionen har engagerat två ukrainska operasångare som gratis ger fyra konserter på Färöarna i helgen. Intäkterna går till Evas operation.

Hjälp Aftonbladet att rädda Evas liv

Per-Ola Ohlsson