Bryssels krav en riktig kalldusch

Ovälkommet bakslag för euro-anhängarna

1 av 4
NYHETER

Beskedet kunde inte komma vid en sämre tidpunkt för den svenska ja-sidan.

Kommissionen i Bryssel vill öka centralstyrningen. Annars fungerar inte EMU.

I morgon träffas partiledarna hos statsminister Göran Persson på Rosenbad. De ska bestämma när folkomröstningen om EMU ska hållas. För de fyra partiledare som vill att Sverige ska byta kronan mot euro, Persson (s), Lundgren (m), Leijonborg (fp) och Svensson (kd), är tidpunkten synnerligen illa vald.

Ingen enighet

Färska opinionsmätningar visar att nej-sidan leder över ja-sidan. Men ännu värre är att projektet knakar i fogarna.

Bakgrunden är följande. För ett decennium sedan bestämde dåvarande EG sig för att fördjupa samarbetet. En ekonomisk och monetär union, EMU, skulle skapas och en gemensam valuta införas.

Men tanken på att byta pengar var inte särskilt populär i EU:s största medlemsland, Tyskland. Ekonomin gick som tåget, den tyska marken var urstark. Varför byta till något som riskerade att vara sämre?

För att blidka den tyska opinionen omgärdades EMU därför med ett antal säkerhetsregler. Den klubbades 1997 och går under den poetiska beteckningen "stabilitetspakten".

Den går ut på att medlemsstaterna ska ha låga budgetunderskott och hanterliga statsskulder. Annars riskerar landet dryga böter. Även Sverige omfattas av säkerhetsreglerna. Skillnaden är att enbart de länder som gått över till euro kan bötfällas.

Brister i pakten

Men stabilitetspakten har inte fungerat. Det konstaterade EU-kommissionen i går. Tydliga brister finns i "tolkningen, genomförandet och verkställandet av pakten".

Portugal är redan på vippen att få betala 0,3 procent av bruttonationalprodukten i böter. Inte heller Frankrike, Italien eller Tyskland håller sig till reglerna och har varnats.

Därför föreslog EU-kommissionen i går att bestämmelserna skärps. Länder med stora budgetsunderskott ska tvingas minska gapet mellan plus och minus enligt en i förväg fastlagd tidtabell. Länder med stora skulder ska upprätta sänkningsplaner.

För Sverige saknar skärpningarna för närvarande betydelse. Statsfinanserna är välskötta och håller sig inom ramarna.

Däremot visar förslagen, som beslutas på EU-toppmötet i Bryssel i mars, att EMU långtifrån är någon fullkomlig skapelse. För att ländernas ekonomier ska gå i takt krävs mer centralstyrning från Bryssel.

Ovälkommet, minst sagt, för den svenska ja-sidan

Lena Mellin