Ordningsvakter åtalas för knarkbrott

Stor narkotikahärva i Norrbotten

NYHETER

I början av oktober stoppades en silverfärgad Mercedes i samhället Rosvik. I handskfacket hittade polisen amfetamin och kokain.

Nu är 17 personer åtalade. Sex åtalas för grovt narkotikabrott, de övriga för narkotikabrott.

Amfetaminbeslaget uppgick till över ett kilo. Polisen påträffade även cirka 700 tabletter ecstasy. 15 av personerna som är inblandade i knarkhärvan är från Norrbotten och två från Göteborg. Enligt Norrbottenskuriren har flera av dem arbetat som ordningsvakter i Luleå.

Två ska ha gällande ordningsvaktstillstånd enligt Polismyndighetens i Norrbottens register, ytterligare fyra ska ha arbetat som vakter på restauranger i Luleå och Göteborg. En av vakterna som arbetat i Luleå är misstänkt för att ha langat knark i en läskburk till en av sina kunder, medan han arbetade som vakt.

Efterfester med narkotika

Om ordningsvakterna ska ha varit påverkade under sitt arbete är oklart, men enligt Norrbottenskuriren var det vanligt med narkotika på efterfester de ibland deltog i. Där ska både amfetamin och ecstasy ha funnits.

Vissa av de inblandade i knarkhärvan har uttryckt rädsla för en bakomliggande organisation och en ska ha försökt ta livet av sig i sin cell men upptäcktes i tid av personalen.

Rättegången väntas starta nästa vecka och beräknas pågå i cirka en vecka.

Susanna Vidlund