Hyresvärd fick livstid för mord

Torterade den 42-åriga kvinnan till döds

NYHETER

I fem månader torterades den 42-åriga kvinnan systematiskt av sin hyresvärd.

Innan kvinnan dog hade 46-åringen attackerat henne med blåslampa, knäckt hennes arm, knivskurit henne, borrat henne i örat och hetsat hundar på henne.

I dag dömdes hyresvärden till livstids fängelse för mord.

Domen i Lindesbergs tingsrätt kommer efter en lång rättsprövning som fått stor uppmärksamhet. Polis och åklagare har arbetat med fallet sedan i våras när en 42-årig kvinnas förkolnade kropp hittades i en utbränd bil i Skinnskatteberg.

Först kom misstankarna att riktas mot kvinnans sambo – och denne erkände mordet. Men utredarna trodde honom aldrig och så småningom kröp sanningen fram.

I fem månader hade hyresvärden hållit kvinnan och hennes sambo i ett skräckvälde på en gård utanför Örebro. Kulmen blev dödsmisshandeln av kvinnan. Hon hade torterats till hennes kropp inte längre orkat – och därefter hade hyresvärden tvingat hennes sambo att bränna upp hennes kropp.

Polisutredningen beskriver punkt för punkt den tortyr som kvinnan och hennes sambo misstänks ha utsatts för:

Vid ett tillfälle i mars eller april stack hyresvärden en roterande elektrisk skruvdragare i kvinnans öra så att hon skadades.

En annan kväll knuffade hyresvärden omkull henne i köket. Han tryckte upp hennes arm på ryggen tills den bröts av.

Under en utflykt uppmanade hyresvärden henne att dränka sig själv i en sjö – och hon tvingades ut i vattnet på en gungfly. Alternativet kvinnan gavs var att hon annars skulle få knäskålarna sönderskjutna.

Hyresvärden tvingade ut kvinnan och hennes sambo i garaget. Han band fast sambon med en rem runt halsen och satte en fot över kvinnans hals. Därefter fick hon olja hälld över sig innan hyresvärden attackerade henne och hennes sambo med en gasolbrännare.

Vid ett tillfälle bands kvinnan fast vid en stol. Hon fick en så kallad bettarm, som används vid hundträning, fastsatt på armen. Sedan bussade hyresvärden en schäfer och en rottweiler på henne. Han hotade även att flytta bettarmen till hennes vänstra, brutna, arm.

Kvinnan och hennes sambo försökte flera gånger lämna huset. Vid ett av tillfällena satte de sig i en bil för att åka. Hyresvärden tog då en annan bil och körde på deras fordon flera gånger så att de varken kunde eller vågade fortsätta.

Vid en sista attack – i slutet av maj i år – sparkades kvinnan minst tre gånger i magen. Skadorna blev så svåra att hon tre dagar senare dog.

Tingsrätten skriver att misshandeln var av tortyrartad karaktär och 46-åringen döms till lagens strängaste straff för mord. Mannen dömdes även för misshandel, olaga frihetsberövande, olaga tvång olaga hot i två fall samt bedrägeri.

Sedan rättegången avslutades i oktober har 46-åringen genomgått en psykisk utredning. Tidigare har även kvinnan sambo och hyresvärdens sambo dömts till samhällstjänst, eftersom de hjälpt till att dölja misshandeln.

Mattias Lundell