Vinterkräksjukan stänger sjukhus

Intagningsstopp på två avdelningar på MAS i Malmö

NYHETER

MALMÖ

Universitetssjukhuset MAS i Malmö har åter drabbats av caliciviruset som framkallar så kallad vinterkräksjuka. Två vårdavdelningar har infört intagningsstopp för nya patienter.

Sjukhuset meddelade på torsdagen att ett tiotal patienter insjuknat till följd av det mycket smittsamma magviruset. Det är två avdelningar på den invärtesmedicinska kliniken som har isolerats.

MAS har tidigare i höst haft flera omgångar av vinterkräksjukan. Hittills har omkring hundra patienter och anställda drabbats.

Häftiga diarréer och kräkningar

Calicivirus leder ofta till häftiga diarréer och kräkningar under ett eller två dygn. Det bästa sättet att förebygga sjukdomen är att ofta och noga desinficera händerna om man arbetar inom vården.

Den som insjuknar bör i normalfallet inte uppsöka akutsjukvården, framhåller MAS chefsöverläkare Martin Laurell i ett pressmeddelande.

"Man kan utan större risk stanna hemma och kurera sig själv. Har patienten några andra allvarliga sjukdomar är det lämpligt att kontakta sjukvårdsupplysningen för att få råd", säger Laurell.

Smittskyddsinstitutet informerade nyligen om att utbrott av calicivirus har drabbat flera sjukhus, sjukhem och daghem runt om i landet.

Magsjukevirus drabbar även sjukhus i Värmland

TT