Hamas manar till it-krig mot judar

Hemsidor pekas ut som terrormål

NYHETER

Den militanta palestinska organisationen Hamas manar sina anhängare till ett tre dagar långt heligt krig på Internet mot judiska hemsidor.

Internet kan mycket väl vara målet för nästa terrorattack.

Det är det judiska Simon Wiesenthal centret i Los Angeles som varnar för ett ''elektroniskt Jihad'' mot judiska webbsidor från den 29 november och tre dagar framåt.

Organisationens talesman Abraham Cooper säger till nyhetsbyrån Reuters att deras experter hittat uppmaningen på webbsidor knutna till den islamistiska rörelsen Hamas. Muslimer världen över manas att försöka hacka sig in på israeliska och judiska sidor under tre dagar. För den som inte vet hur man gör finns också utförliga förslag till attackmetoder presenterade.

Målet ''judiska sajter'' kan enligt Cooper betyda allt från officiella israeliska regeringssidor till privatpersoner och företag som till exempel har handelsförbindelser med israeliska företag.

Slagfältet Internet

Det är nu inte första gången Internet används i kampen mellan palestinier och israeler. I flera år har ett veritabelt krig mellan parterna pågått i cyberspace. Hemsidor av olika slag hackas och förstörs. Officiella hemsidor får sina mejlboxar ''bombade'' av e-post. Servrar angrips i akt och mening att haverera motståndarens möjlighet att finnas på nätet och slå ut olika samhällsfunktioner.

För två år sedan kraschade till exempel palestinska Hizbollahs hemsida efter en massiv attack av e-post. Attacken följdes veckan efter upp av en motsvarande attack mot israeliska hemsidor.

Israel har en högt utvecklad IT-industri och risken för ett veritabelt cyberkrig är överhängande.

Terrormål

Redan före terrorangreppet mot World trade center i New York har underrättelsetjänster världen över varnat för att nästa terrorangrepp mycket väl kan rikta sig mot Internets infrastruktur. Antingen genom att rent fysiskt spränga knutpunkter i luften eller att slå ut dem genom olika typer av attacker över nätet.

Kunskapen om vad som händer om någon knutpunkt slås ut är högst bristfällig. I höstas genomförde PTS på uppdrag av regeringen ett sårbarhetstest, för att utröna samhällets känslighet om Internet slutar fungera.

Verkligt hot

Elektronisk krigföring och störningsaktioner mot viktiga samhällsfunktioner beroende av Internet är numera ett högt prioriterat säkerhetsområde inom försvaret. Effekterna av att störa och slå ut till exempel flygtrafiksystem är inte svåra att föreställa sig.

Att hotet mycket väl kan förvandlas till verklighet kan illustreras av att fyra IRA-medlemmar avtjänar långa fängelsestraff i Storbritannien, efter att så när ha lyckats slå ut Londons hela elförsörjning. Det tog de brittiska myndigheterna ett halvår att återställa de skador som ändå hann uppstå.

Anders Lignell/TT