"Valfusket är satt i system"

S polisanmält - ordnade poströstning för äldre

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Kristina Axén Olin vill ha omval.
NYHETER

Socialdemokraterna anordnade poströstning på ett ålderdomshem.

Syftet var att lura de boende att rösta på s, hävdar moderaterna som polisanmält händelsen.

- Valfusket är satt i system, säger Kristina Axén Olin (m).

Servicehuset Skolörten ligger i Hässelby. Den 5 september anordnade den lokala s-föreningen i Hässelby villastad ett möte där de boende kunde rösta med hjälp av bud.

"Poströstning" och "Glöm inte att ta med röstkort" stod det på inbjudan till mötet. Vad som inte framkom var att mötet arrangerades av s och att det inte fanns valsedlar från några andra partier.

"Vilseleda de gamla"

Enligt moderaterna försökte socialdemokraterna lura i de boende att mötet var den officiella institutionsröstningen som hålls varje val.

- Det är helt uppenbart att det inträffade är ett genomtänkt och planerat försök att vilseleda de gamla att rösta på socialdemokraterna, säger H G Wessberg, moderat förbundsordförande i Stockholm.

Socialdemokraterna i Hässelby villastad försvarar sig med att mötet arrangerades av två äldre partimedlemmar som själva bor på servicehuset. Till sin hjälp hade de tagit den lokala s-föreningen.

- Vi trodde att vi skulle koka kaffe och prata politik. Men när vi kom till Skolörten såg vi på affischen att de äldre erbjudits att rösta, säger Klas Innergård, kassör i s-föreningen i Hässelby villastad.

Han rev, enligt egen utsago, ner affischerna. Sedan sprang han till Posten för att ta reda på reglerna för budröstning.

Agerade som bud

- Vi ville inte göra arrangörerna besvikna så vi genomförde röstningen trots de frågetecken som fanns. Men vi lät bara socialdemokrater rösta och nekade flera som verkade förvirrade, säger han.

Boende som ville rösta på något annat parti uppmanades att vänta till det ordinarie valförfarandet på söndagen, hävdar Klas Innergård.

Enligt honom röstade 17 personer. Klas Innergård och hans partikamrater agerade som bud.

Bara anhöriga eller personer som ofta hjälper väljaren får vara bud.

- På Posten sa de att det där gällde vittnet.

Olle Castelius