Slutstriden om EMU kan börja

... men egentligen är valet redan gjort - för åtta år sedan

NYHETER

Det är en bluff att folkomröstningen handlar om att vi ska vara med eller inte.

Sverige har redan varit med i EMU i åtta år.

BALANSGÅNG MOT FOLKOMRÖSTNING Kvinnorna dominerar nej-sidan - männen säger ja. Så ser det ut inför dagens partiledarmöte om folkomröstningen om euron. Tvistefrågorna om kampanjpengar, valsedlar och datum kräver en avancerad balansgång "

I dag inleds slutstriden om ja eller nej till euro i Sverige. Partiledarna träffas hos statsminister Göran Persson på Rosenbad för att diskutera datum för folkomröstningen, kampanjpengar, frågan på valsedlarna och den lag som ska ligga till grund för omröstningen.

Det är högst osannolikt att de blir överens om allt. I bästa fall lyckas de enas om ett datum. En ny träff är därför redan planerad till mitten av december.

Kampanjen inför folkomröstningen kommer att bli en rysare för den vilsne väljaren. Redan början är förvirrad.

Praktiskt taget alla debattörer hävdar att folkomröstningen handlar om att gå med i EMU. Ingenting kan vara mer fel. Sverige blev medlem i den ekonomiska och monetära unionen i samma ögonblick som vi blev medlemmar av EU. Den 1 januari 1995.

Marschen mot den gemensamma valutan, euron, och den gemensamma centralbanken, ECB (European central bank), inleddes för över ett decennium sedan. Den var indelad i tre faser.

Men folkomröstningen handlar inte ens om att Sverige ska gå in i det tredje och sista steget. Det klivet tog landet redan för tre år sedan. Alla regler, exempelvis balans i de statliga budgetarna och hanterbar statsskuld, som gäller för euroländerna, omfattar även Sverige.

Vad omröstningen handlar om är kort och gott om Sverige ska byta till euro och göra Riksbanken till ett lokalkontor för den Europeiska centralbanken.

Det är inget obetydligt ställningstagande. Tvärtom får beslutet, oavsett om det blir ja eller nej, enorma konsekvenser för det svenska välfärdssystemet, för sysselsättningen och för Sveriges inflytande i omvärlden.

Men när svenska politiker framställer frågan som om det handlar om ja eller nej till EMU är det alltså fel. Där är vi redan med och kommer att så förbli.

Inflytande - eller vinster

Till debattens sällsamheter hör också argumentationen. Ekonomer hävdar att de ekonomiska vinsterna är försumbara. Däremot kan det finnas politiska fördelar.

Politiker däremot, särskilt på ja-sidan, framhäver nästan undantagslöst att det finns ekonomiska vinningar. Däremot anser de att de politiska fördelarna är få. Sveriges inflytande har inte naggats i kanten av att avstå från den gemensamma valutan.

Om det är ett utslag av tillfälligheter är oklart. Men ja-sidans partiledare består enbart av män. Medan nej-sidan företräds av kvinnor. Samt språkröret Peter Eriksson (mp).

Det händer i ekonomin

Här är vägen mot beslut

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM