Ungdomar hindrade avvisning av familj

NYHETER

HAGFORS

Ett 50-tal ungdomar i Hagfors stoppade på fredagsmorgonen avvisningen av en flyktingfamilj.

Ungdomarna, främst skolkamrater till den 15-åriga dottern i familjen som skulle avvisas till El Salvador, vakade under natten i porten för att stoppa avvisningen som skulle ske klockan sex på morgonen.

Migrationsverkets tjänstemän kom till platsen, men åkte igen när de möttes av protesterna.

- Jag fruktar att polisen kommer för att rensa bort ungdomarna och ta familjen till häktet, sade Katalin Abrahamsson, vän till familjen, till TT.

Hennes dotter Sara är god vän med den 15-åriga flickan och en av de drivande bakom aktionen.

- Jag är stolt över dessa ungdomar, sade Katalin Andersson.

Migrationsverket hade tidigt på fredagen inte begärt hjälp av polisen. Men det kommer att ske.

- Vi har sagt att om det blir minsta tveksamheter så avbryter vi ärendet och överlämnar det till polisen för verkställighet, sade Jan-Olof Morén, enhetschef vid Migrationsverkets mottagningsenhet i Filipstad tidigare under morgonen.

Familjen, en mor och hennes två barn, ska utvisas till El Salvador. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i svenska medier eftersom kvinnans före detta make har hotat att döda dem när de återvänder till El Salvador. För några veckor sedan framfördes dödshotet i ett e-postbrev till familjen.

Den 15-åriga dottern i familjen har två gånger försökt ta sitt liv och hennes skolkamrater har engagerat sig i familjens kamp för att få stanna i Sverige.

TT