Rahman kräver 26 miljoner i skadestånd

NYHETER

STOCKHOLM

Joy Rahman kräver 26 362 855 kronor i skadestånd för att han suttit oskyldigt dömd för mord under åtta år.

Skadeståndskravet är det hittills största i svensk rättshistoria.

Joy Rahman, som arbetade som hemvårdare dömdes till livstids fängelse för mord på en 72-årig kvinna. I maj i år frikändes han efter att Högsta domstolen (HD) beviljat honom resning i målet.

Rahmans skadeståndskrav på staten lämnades in till Justitiekanslern (JK) på fredagen.

- Vi är medvetna om att det är ett mycket stort belopp, men vad ska man sätta för prislapp på hans lidande, säger advokat Hanna Wiksten vid Peter Althins advokatfirma till TT.

Riksanstalter

Av skadeståndsbeloppet avser 25 miljoner kronor ersättning för lidande. Ett av skälen till det rekordhöga skadeståndskravet är att Rahman suttit fängslad vid de tyngsta slutna riksanstalterna.

- Han har suttit sammanlagt 2 963 dagar och vi kräver nu 8438 kronor per dag, säger Hanna Wiksten.

Utöver ersättning för lidande kräver Rahman bland annat ersättning för förlorad inkomst med drygt 1,2 miljoner kronor före skatt.

- Normal tar det cirka två månader att avgöra den här typen av skadeståndsärenden. I Rahmans fall är det svårt att säga hur lånt tid det tar. Allt beror på vilken ytterligare utredning vi kan behöva hämta in, säger byråchef Britt-Marie Lundberg hos JK.

JK prutade

JK tar hänsyn till flera faktorer när han slutligen bestämmer beloppets storlek. Förutom lidande handlar det om familje- och sociala omständigheter och även den publicitet målet väckt.

Det högsta skadeståndskrav som JK hittills avgjort var på 12,5 miljoner och kom från en man i södra Sverige. Denne frikändes efter att ha avtjänat två år och fyra månader i fängelse för sexualbrott mot en nära anhörig.

JK prutade dock beloppet till 2 456 000. Mannen fick senare ytterligare skadestånd av regeringen med drygt 1,4 miljoner kronor.

TT