Misstänkta för Helén- mordet omhäktades

NYHETER

KRISTIANSTAD

Åklagaren får ytterligare två veckor på sig att bevisa att det är rätt personer som sitter häktade för mordet på tioåriga Helén Nilsson från Hörby.

Men kritiken från advokaterna är skarp och de överväger att på nytt kräva att hovrätten försätter de båda männen på fri fot.

I veckan kom en liten del av de DNA-svar från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) som både åklagare och de misstänkta har gått och väntat på. Det ska handla om hårstrån som har analyserats. Enligt advokaterna Sven Fagrenius och Göran Winblad kommer håret inte från någon av deras klienter, 34 och 35 år gamla.

Men på fredagen beslutade tingsrätten i Kristianstad att de två männen ändå ska stanna i häktet i två veckor till. De är fortfarande på sannolika skäl misstänkta för mord och människorov, vilket är den högre graden av misstanke.

Fler provsvar

Chefsåklagare Pär Andersson är fortfarande mycket återhållsam med uppgifter och han vill inte kommentera analyssvaren.

- Vi väntar på fler prover från SKL och det är skälet till att de ska sitta kvar i häktet, säger Andersson.

Men båda anser sig oskyldigt utpekade och deras advokater funderar på att återigen överklaga häktningsbeslutet till hovrätten. Första gången männen häktades fastställdes beslutet av hovrätten.

- Det analysbesked som kom i veckan kom inte från min huvudman. Det finns fortfarande inte bevisning som uppgår till sannolika skäl, säger Göran Winblad som försvarar 34-åringen.

Även 35-åringens advokat Sven Fagrenius sätter ett stort frågetecken runt utredningen.

- Det märkliga är att det nu har gått en månad och det har inte kommit fram något som stärker åklagaren uppgifter - närmast tvärtom, säger han.

Fälld för sexbrott

Flera personer har tidigare suttit anhållna för det mycket omskrivna mordet. I våras fick utredningen nytt bränsle sedan polisen hittat en nio år gammal dom från Eslövs tingsrätt. I den fälldes den nu häktade 35-åringen för sexuella övergrepp mot två småflickor i Hörby.

Uppslaget ledde fram till att 35-åringen och 34-åringen greps i slutet av oktober. Männen är släkt och båda deltog i sökandet efter flickan som försvann från Hörby i slutet av mars 1989. Sex dagar senare hittades hennes skändade kropp i en plastsäck i en skogsdunge utanför Tollarp i Skåne.

En teori som polisens arbetar efter är att flickan hölls fången i 35-åringens stuga i Skåne. Den rättsmedicinska undersökningen visade att hon varit i livet under flera dygn innan hon mördades.

Anna Nyberg/TT