Markus revansch – tog plats i finalen

Nu röstar läsarna fram de sista finalisterna

1 av 2
Markus tog en plats i finalen.
NYHETER

Det har varit många heta känslor kring jurymedlemmen Marimba Roneys uttalande gällande Markus uppträdande i förra veckofinalen. På lördagen tog han revansch och fick en plats i finalen.

På lördagen var det dags för den kanske mest spännande veckofinalen hittills. Det var sista gången eleverna inför publik kunde visa vad de gick för och på så sätt bli inröstade i final.

Trots Berts försök att få bort Marimba Roney i juryn satt hon kvar tillsammans med de andra från förra veckans veckofinal: Ulf Turesson, Stuart Ward och Peter Grönwall.

Programledaren Sofia Eriksson frågade Roney om det var lättare att ge muntlig än skriftlig kritik.

– Det är klart att det är svårare muntligt. Att ge bra betyg kan vara väldigt kul ansikte mot ansikte, det kan vara lite jobbigt att ge dålig kritik ansikte mot ansikte, svarade Marimba.

Hannah var först upp på scen med låten ”Satisfy me”, en popdänga.

Juryn var mer än nöjd.

– Jag säger bara en sak: Grattis Hannah! Fantastiskt bra scennärvaro, utstrålning, inlevelse. Hon är inte så lite åt det vampiga hållet, fast med stil och klass, utbrast Stuart Ward.

Som nummer två klev Markus upp på scen och sjöng ”Evaporated”, en låt av hans stora idol Ben Folds. En lugn låt, som Markus gjorde på sitt lite udda sätt. Han avslutade med en snygg vissling. Den här gången verkade hans sång och uppträdande falla juryn i smaken, till och med Marimba.

– Det föll mig verkligen inte i smaken förra veckan. Men nu förstår jag varför han tycks vara en stor publikfavorit här. Det går inte att undgå hans otroliga inlevelse. Han har en otrolig utstrålning. Han har den där förmågan att tränga in nära under ytan på människor. Och sen visslandet, det är ett extra plus, sa Marimba.

Victoria Limenza sjöng ”Demon”, en dramatisk poplåt.

Juryn var väl inte helt övertygad.

– Hon har gett sig in i en genre där det kryllar av fantastiska sångerskor. Då har man tagit på sig ganska mycket alltså, sa Ulf.

Så var det dags för Maria att kliva upp på scenen för att sjunga den egenskrivna kärleksballaden ”You were there”.

– Det är lysande! Det är mycket smakfullt sjunget. Jag är jätteglad att hon skrivit detta själv. Jag tycker att det är en väldigt fin komposition. Det är någonting den här världen behöver, fler skapande kvinnor. Det här var riktigt kul att höra, sa en överväldigad Peter Grönwall.

Sist ut på banan var Magnus som rev av ”Higher”, en rocklåt som påminde om den låt han gjorde förra lördagen. När han drog i gång jublade publiken, däribland finalisterna Andrés och Patrik.

– Magnus har den rätta känslan. Det är en stor potential helt klart i Magnus. Han är en mycket värdig efterträdare till Björn Skifs och så, sa Ward.

Efter Magnus uppträdande var det dags för juryn att överlägga och hitta sina favoriter.

Precis som förra veckan var det de två som fick högst poäng som skulle tävla om finalplatsen i ett extranummer.

När juryn sagt sitt visade det sig helt oväntat at Markus och Hannah var dem med flest poäng. Victoria hamnade på botten med 0 poäng. Som förra lördagen hamnade jurymedlemmarnas tolvor på helt olika artister.

Hannah skulle alltså tävla mot den gode vännen Markus och det var hon som fick börja. Det gjorde hon med Disneylåten ”Reflections”. Markus sjöng Queens hit ”The show must go on” i en annorlunda tappning, med melodika och gitarr. I slutet gick orkestern lös på låten och det hela blev mäktigt. Publiken var i extas. Det märktes på deras röstning, Markus vann med 65 procent mot Hannahs 35.

Men, i Fame Factory verkar inget ha ett slut, eleverna som inte kommit till final har fortfarande en chans att ta sig dit. Och det är den här gången du som avgör vem som platsar. Gå in på och lägg din röst – nu är det upp till dig!

Så blev poäng- ställningen:

Rösta på din favorit:

aftonbladet.se