”Jag vet inte om jag vågar bo kvar i landet”

Kvinna drogades och hölls som sexslav - och övergreppen fortsätter i rättssalen

NYHETER

Hon kidnappades, drogades och såldes som sexslav.

Och under den pågående rättegången mot männen som höll henne fången har kränkningarna fortsatt.

Hon har kallats "subba" och "idiot" – i rättssalen.

- Jag tror inte jag vågar bo kvar i Sverige efter det här, säger hon.

På fredagen fortsatte rättegången mot de två män, 21 och 35 år gamla, som misstänks ha hållit en kvinna fången som sexslav i Västerås i slutet av september i år.

Männen står åtalade för koppleri. De misstänks ha drogat henne, hotat henne med kamphundar och tvingat henne ha sex med minst ett dussin olika män.

Under rättegången har kränkningarna fortsatt. Kvinnan har tvingats svara på ingående frågor om sina sexvanor. Åhörare har kallat henne ”subba”. En av de åtalade männen har kallat henne en ”idiot som bad om sex”.

"De kommer aldrig att ge upp"

Efter fredagens förhandling i Västerås tingsrätt berättade hon för aftonbladet.se att hon känner sig rädd och hotad, att killar står utanför dörren till advokatrummet i domstolen och ställer sig i vägen för henne när hon ska gå ut.

- De försöker skrämma mig, säger hon.

- Jag vill helst inte bo kvar. Jag tror inte att jag vågar bo kvar i Sverige efter det som har hänt. Om de fälls kommer deras släkt aldrig att ge upp.

Behandlingen av kvinnan har väckt debatt. Bland annat har Hans Klette, professor emeritus i straffrätt, sagt att behandlingen av henne under rättegången utgör ett brott mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

- Det är ordförandens skyldighet att stoppa förhör som är kränkande, sa han till Aftonbladet efter den fjärde rättegångsdagen.

"Mår mycket dåligt av det här"

De fem dygnen i fångenskap och den efterföljande rättsprocessen har slitit hårt på kvinnans hälsa. Hon får medicin mot magkatarr, berättar hon.

- Jag känner mig ständigt orolig och stressad, har ingen aptit och blir lätt sjuk och har svårt att sova.

Tror du att du kommer att kunna gå vidare efter det här?

- Jag vet inte. Jag kommer nog aldrig att kunna glömma det som har hänt. Jag har svårt att se någon framtid idag. Jag måste lägga det här bakom mig.

Rättegången fortsätter den 3 december.

Läs hela intervjun med kvinnan i lördagens Aftonbladet.

Fredrik Rundkvist, Susanna Vidlund