Ungdomarna stoppade avvisningen

Rebeca får stöd av hela Hagfors

Foto: URBAN ANDERSSON
FAMILJEN PÅ BALKONGEN Ungdomarna i Hagfors har mobiliserat för att deras skolkamrat Rebeca från El Salvador(i mitten på balkongen) ska få stanna i Sverige. När Migrationsverket kom för att hämta familjen hindrade ett 50-tal skolelever tjänstemännen från att komma fram till familjens lägenhet. Nu vaktar ungdomarna i mindre grupper nedanför balkongen.
NYHETER

HAGFORS

När Rebeca ser alla ungdomar som vill stoppa hennes avvisning fylls hennes ögon av tårar av tacksamhet.

Skolkamraternas stöd ger familjen nytt hopp om livet.

- Vi ser ju att det finns mycket goda människor i det här landet, säger Rebecas mamma.

I måndags berättade Aftonbladet om den 15-åriga flickan Rebeca i Hagfors som tillsammans med sin mamma Elisabet, 50, och bror Ricardo, 22, ska avvisas till El Salvador efter att ha varit i drygt ett år i Sverige.

Migrationsverket och Utlänningsnämnden står eniga. Sedan avvisningsbeslutet togs har Rebeca fallit ner i en djup depression. Hon har försökt ta sitt liv flera gånger.

I El Salvador väntar Rebecas pappa, en våldsman som hotat att döda sin före detta hustru och sin dotter för att de trotsat honom och flytt hans terror och misshandel.

Det är av rädsla för mannen ingen i familjen vågar visa sitt ansikte eller ha sitt efternamn i tidningen.

"Har rätt att stanna"

Familjens juridiska ombud, Anders Runebjer, har tagit del av hoten. Detta gör att han anser att familjen har rätt att stanna i Sverige.

- Det finns ett utrymme i lagen som ger dem rätt att stanna i Sverige och få skydd, säger han.

- Det här är ett kvinnofridsärende och därför har vi begärt en ny prövning.

Men trots att den nya prövningen av ärendet alltså ännu inte är klar kom två tjänstemän från Migrationsverket till Hagfors i går morse.

Avvisningen stoppades dock. Under natten hade ett 50-tal ungdomar samlats utanför familjens hyreshus, de flesta skolkamrater till Rebeca som går i nionde klass i Asplundskolan i Hagfors.

Med soptunnor och snö hade ungdomarna byggt upp barrikader. I händerna bar de plakat som vädjade om att deras skolkamrat ska få stanna.

Tvingades vända

Migrationsverkets män tvingades vända utan familjen.

Under gårdagen kom sedan ytterligare ungdomar till familjens hus, som mest var de närmare 150. Inför natten organiserade de sedan själva ett vaktschema för att minst 20 ungdomar ständigt skulle finnas på plats.

Kyla och snö trotsade de med termoskaffe och hämtpizza. En hel del av dem fick också besök av sina föräldrar som hade mat med sig.

- Mamma tycker att jag gör rätt och hon kom hit med min middag, så att jag skulle kunna vara kvar hela natten, berättar en flicka.

Ungdomarnas stöd ger familjen nytt hopp.

- Vi är så tacksamma mot dem, vi kan bara hoppas att det ska räcka hela vägen och få myndigheterna att ändra uppfattning, säger Rebecas mamma.

Till i kväll, klockan 18, har ungdomarna planerat ett fackeltåg genom Hagfors för att visa sitt stöd för Rebeca.

Thomas Gustafsson