”Helan” för halva priset

Billig dansk sprit kan sänka svenska skatter

NYHETER

Regeringen pressas från allt fler håll att sänka skatten på alkohol.

En ny statlig utredning vill sänka skatten på starksprit med 40 procent. Vinskatten bör halveras.

Finansminister Erik Åsbrink var den förste som vek sig. Pressen från den billiga danska ölen blev övermäktig. Skatten på starköl blev den första alkoholskatt som Sverige sänkt i modern tid.

Måste ge upp

Efterträdaren Bosse Ringholm har kämpat tappert. I åratal har han försökt hålla EU-kommissionären Frits Bolkestein, ansvarig för konkurrensfrågor, stången. Bolkestein anser att skatten på vin är för hög.

Men nu ser det ut som om även ståndaktige Bosse tvingas ge upp. För en månad sedan blev det klart att Danmark sänker skatten på sprit med 45 procent i oktober nästa år.

- Den danska skatten har tidigare visat sig få stora effekter på Sverige, sa finansministern moloket.

Ett nytt knivhugg delades ut i går. Då presenterade LO:s förre chefsekonom P O Edin den statliga utredningen "Våra skatter?", en kartläggning av hur de svenska skatterna klarar globaliseringen och EU.

Fullständigt klart är att alkoholskatterna klarar sig dåligt. Smuggelsprit, hembränning och EU:s införselregler är övermäktiga de svenska skattenivåerna. Om tretton månader får man ta hem tio liter starksprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter öl från ett annat EU-land. Vid varje resa.

Två vägar

Enligt P O Edin finns två vägar att gå. Antingen behåller man dagens skatter. Men tvingas då leva med att åtminstone hälften av den sprit som dricks i landet inte är köpt på Systembolaget. Den är smugglad, hembränd eller köpt på utomlands.

Eller så sänker man skatten på alkohol rejält. Edin föredrar den lösningen och föreslår att skatten på sprit sänks med 40 procent, på vin med 50 procent och på starköl med 25 procent.

Vinnare är Bolagets hederliga kunder. Smuggelsyndikaten och hembrännarna bör bli förlorare. Liksom statskassan som beräknas tappa omkring tre miljarder jämfört med i dag.

Fler dricker mer

Varningsklockorna har ringt länge, den traditionella svenska alkoholpolitiken håller på att duka under. Den byggde på höga priser och begränsad tillgänglighet. Men priserna pressas och Systemet har öppet både kvällar och lördagar.

Det politiska systemet står handfallet. Steg för steg har regering och riksdag monterat ner den gamla alkoholpolitiken. Men inte ersatt den med någon ny. Konsumtionen ökar stadigt.

Sänkta priser på sprit, vin och starköl är välkommet för måttlige Kalle.

Men riskerar att bli förödande för stordrinkaren Lalle.

Det här föreslår utredningen

Lena Mellin