Hon klubbades ihjäl på krogen

Släkting åtalas för det brutala mordet

1 av 3 | Foto: ULF PALM
Mördades här Här inne på restaurangen hittades Violeta Godevska brutalt ihjälklubbad. Nu åtalas makens släkting för mordet.
NYHETER

Tvåbarnsmamman Violeta Godevska klubbades ihjäl i köket på sin restaurang i Hedemora för att hon ville börja ett nytt liv.

Motivet var hämnd.

Makens släkting, 23, är åtalad för det ovanligt brutala mordet.

Violeta skulle snart fylla 30 år och vännerna höll på att planera födelsedagsfirandet. Violeta planerade för framtiden för sig själv, sönerna och nye pojkvännen.

Hon drömde om att flytta till Göteborg så fort makens krog blivit såld. Efter att ha suttit häktad sedan förra sommaren hade maken några veckor tidigare till sist dömts till fängelse i sex år för inblandning i en av de största heroinligorna någonsin i Sverige.

Sålde rökheroin

Bland annat ska han ha sålt rökheroin på krogen som hustrun Violeta fick ta över när han greps. Till en början skrämde knarkhärvan bort gästerna men Violeta gav inte upp och till slut kom kunderna tillbaka.

Ändå ville Violeta lämna Hedemora och kanske börja arbeta som tolk igen, har nya pojkvännen berättat i förhören.

Under lördagskvällen den 21 juli ringde hon pojkvännen och berättade att det var lugnt på krogen. Några timmar senare blev Violeta mördad av en av sina anställda som också är en familjemedlem.

Åklagaren tror att makens 23-årige släkting klubbat ihjäl henne med en träpåk och sedan skurit av henne halsen och nacken. Sedan diskade han förmodligen kniven, tvättade sina kläder i maskin och rengjorde skorna.

"Ren avrättning"

- Det var en avrättning av en besinningslös mördare som använt mycket grovt övervåld, säger kammaråklagare Per-Göran Persson.

Violetas make var från början misstänkt för att ha beordrat mordet.

Enligt nye pojkvännen blev han flera gånger hotad av maken på grund av förhållandet med hustrun.

Men åklagaren har inte kunnat styrka brott och lagt ned den utredningen.

- Släktingen kan ha känt att kvinnan dragit vanära över familjen och därför agerat på egen hand eftersom den som borde agera inte gjort det, säger Per-Göran Persson.

Starkaste bevisningen mot 23-åringen är att blod från honom fanns på träpåken som också hade spår av Violetas blod och hår.

Fick inte skiljas

Dessutom har polisen funnit anteckningar där 23-åringen beskriver hur besviken han är över Violetas leverne.

Han ville inte att hon skulle skilja sig och attackerade vid ett tillfälle hennes pojkvän med en stör.

- Han var upprörd över att hon hade ett nytt förhållande, säger Per-Göran Persson.

I går åtalade han 23-åringen för mord och grov stöld.

I samband med mordet försvann restaurangkassan.

Hade en ny man

Camilla Norström