Legendarisk armé laddar för nytt krig

1 av 2 | Foto: AP
fler trupper på väg 50 000 soldater finns redan på plats i området kring Persiska viken. Nu gör sig ytterligare över 16 000 soldater från det legendariska 3:e infanteriet beredda för krig.
NYHETER

NEW YORK

USA fortsätter att göra sig redo för krig mot Saddam Hussein och Irak.

I går beordrade USA:s militärledning över 16 000 soldater vid 3:e infanteriet - general Pattons legendariska armé - att göra sig reda för att skeppas till Persiska viken.

Redan finns cirka 50 000 soldater på plats nära Irak och i mellandagarna framkom att USA hade satt ytterligare minst 4 000 soldater från 3:e infanteriets 2:a brigad i beredskap.

I går avslöjade Fox News att ytterligare 16 000 soldater från 3:e armén ska göra sig redo för att - eventuellt inom 60 timmar - skeppas ut mot Persiska viken.

Besegrade tyskarna

Det 3:e infanteriet, stationerat i Ft Benning och Ft Stewart i Georgia, har utkämpat flera stora krig, inklusive första och andra världskriget, Korea-kriget och Gulf-kriget 1991.

Mest känt är 3:e armén för fälttåget i Västeuropa 1944-45 där "pansargeneralen" Patton under överbefälhavare Eisenhower besegrade tyskarna.

- Det kommer bli wham-bam, ajöss Saddam! sa överste David Hackworth till Fox News.

Samtidigt talade i går president George W Bush om att han hoppas på en fredlig lösning i Irak, även om "Saddam Hussein inte har hört vårt budskap".

"Jag får besluta, inte du"

Presidenten avbröt en reporter vid presskonferensen hemma på ranchen i Texas, som antydde att krig är oundvikligt.

- Du säger att vi är på väg mot krig. Jag förstår inte varför du säger det. Jag är personen som får besluta det, inte du.

Bush tillade att inget beslut har fattats och att det är upp till Saddam Hussein att underställa sig FN:s krav för att undvika krig.

Styrkorna finns i så fall redo.

Fredrik Virtanen