Stökig nyårsnatt i Göteborg och Skåne

– men ovanligt lugnt i Stockholm

NYHETER

Nyårsnatten blev stökig i Göteborg, Skåne och Mellansverige. Där rapporteras om många fall av misshandel, rattfylleri, olaga hot och stölder. I Örebro greps en man för mordförsök.

Men i Stockholm betraktar erfarna poliser nyårsnatten som lugn.

Årets första nyhet är också den mest väntade: Nyårsnatten blev stökig på många håll runtom i landet.

Örebropolisen grep en berusad 21-årig man som under nyårskvällen mordhotade en ordningsvakt med pistol. Två ordningsvakter på Bosniska föreningen hörde smällar utanför lokalen och gick ut för att kolla läget. Då närmade sig 21-åringen med ena armen bakom ryggen. Han drog fram en pistol som han riktade mot den ena vaktens panna. Mannen försökte avlossa vapnet, men det klickade och vakterna kunde övermanna honom.

- Vid undersökning av magasinet visade det sig att det innehöll ett skarpt skott, vilket gjorde att om allt hade fungerat hade väktaren förmodligen inte levt i dag, sade Anders Wallin, vaktha vande befäl vid Örebropolisen, till TT.

21-åringen är misstänkt för mordförsök, vapenbrott och våldsamt motstånd eftersom han också bet en av vakterna i handen under tumultet.

Knivskärningar

En 50-årig man knivhöggs i ryggen vid ett lägenhetsbråk i Svedala utanför Malmö. Enligt polisen var kniven ytterst nära att träffa stora kroppspulsådern. En 49-åring sitter anhållen misstänkt för mordförsök.

En annan knivskärning slutade med att en 46-årig man anhölls misstänkt för försök till dråp alternativt grov misshandel. Han knivskar en 23-årig man i Aneby öster om Jönköping två timmar in på det nya året.

I Hörby knivhöggs en man i 25-årsåldern vid ett torgbråk och skadades allvarligt. Gärningsmannen hann försvinna.

Mer bråk i år

I storstäderna fick polis, brandkår och ambulanser fullt upp. I Stockholms län hade polisen 750 larm att rycka ut på mellan klockan 22 på nyårsafton och 9 på nyårsdagen, enligt Dagens Nyheter.

Även Göteborgs- och Skånepolisen rapporterade om många fall av misshandel och bråk.

- Det verkar ha varit mer än normalt under de senare åren på nyårsafton, sade Lars-Åke Pettersson, länsvakthavande vid Skånepolisen.

Däremot tyckte polisen i Kronoberg, Kalmar och Halland att nyårsfirandet var relativt lugnt. Även polisen i Norrland beskrev inledningen på 2003 som rätt stillsam. Men i Gävleborg gjorde polisen ett 100-tal ingripanden, vilket var betydligt mer än en vanlig helg.

På Gotland, i Södermanland, Uppsala län och Västmanland var nyårsnatten småstökig, medan Östgötapolisen hade desto mer att göra.

Raket i ansiktet

Nyårsnatt betyder en massa bränder, många orsakade av fyrverkerier, och olyckor. På nyårsdagens morgon hade dock inga allvarliga personskador rapporterats av poliser och SOS Alarm-centraler.

Undantaget var en kvinna i 20-årsåldern som fick en raket i ansiktet vid nyårsfirande i Oskarshamnstrakten. Raketen träffade alldeles intill ögat och exploderade. Kvinnan vårdas på Västerviks sjukhus med svåra skador, uppgav Sveriges Radio Kalmar.

Precis som förutsett strulade SMS-tjänsten när mobiltelenätet överbelastades runt tolvslaget. Samma sak skedde på julafton. För dem som fick i väg meddelandet från telefonen, var det dock inte värre än att nyårshälsningen blev försenad.

TT