Fyrverkeripjäser dödade 28 i Mexiko

Myndigheterna hade misslyckats stoppa den illegala försäljningen

Foto: AP
Frivilliga privatpersoner hjälpte brandmännen efter den kraftiga fyrverkeriexplosionen som drabbade hela marknadsplatsen i Veracruz.
NYHETER

Kaos utbröt när ett fyrverkeristånd i natt exploderade på en fullpackad marknadsplats i Mexiko.

Minst 28 människor dödades och ett 70-tal skadades.

För en vecka sedan försökte de lokala myndigheterna i hamnstaden Veracruz stoppa den illegala försäljningen som pågick på marknaden. Men ägarna protesterade våldsamt. Stadens talesman Carlos Ortiz säger till AP att de attackerade tjänstemännen med slagträn och stenar – och stånden med fyrverkerier blev kvar.

På nyårskvällen ledde det till katastrof. De två marknadsplatserna i hjärtat av Veracruz var fullpackade med människor som handlade till nyårsfirandet. Det finns uppgifter om att någon kastade en cigarett på ett av stånden, men polisen vet inte om det var därför som explosionerna började vid ett av marknadsstånden.

Våldsam brand

Fyrverkerierna antände snabbt flera intilliggande byggnader och stånd. Branden blev våldsam – 28 människor dödades och ett sjutiotal skadades.

Merparten av de omkomna klarade inte de svåra rökskadorna, enligt brittiska BBC.

Antalet dödsoffer steg under nyårsdagen. Och stadens talesmän uppgav att den sannolikt kommer att stiga ytterligare, eftersom mycket av röjningsarbetet på onsdagen återstod. Det tog många timmar att få branden under kontroll. Räddningspersonal och många frivilliga har nu ett svårt arbete och tvingas sakta arbeta sig genom sönderbrända hus och marknadsstånd.

Inte första gången

I Veracruz känner man förtvivlan, men inte förvåning.

- Det är inte första gången det här händer i Mexiko eller i Veracruz, säger stadens borgmästare Jose Gutierrez.

Säkerhetsföreskrifterna är få och kvaliteten på fyrverkerierna i Mexiko är ofta låg. För tre och ett halvt år sedan omkom ett stort antal människor vid en explosion i staden Celaya och Jose Gutierrez säger i mexikansk tv:

- Vi är alla ansvariga. Låt det här bli ett exempel.

Tidigare under dagen hade 37 rapporterats döda men en talesman för räddningstjänsten sade på onsdagskvällen att dödssiffran 28 med största sannolikhet var den slutgiltiga.

Mattias Lundell