Lilla Alva hade brått ut i världen

Svensken spelar, dricker och föder allt mer

NYHETER

Vi spelar och dricker mer - men flyr kyrkan.

Framför allt blir vi fler.

Ett av de färska tillskotten: Alva Nord Jonsson, född 00.34 på nyårsnatten.

Foto: JANNE ANDERSSON
det blev en nyårsbaby Nyfödda Alva Nord Jonsson föddes 34 minuter in på det nya året på Lidköpings sjukhus. Hon är 49 centimeter lång och väger 2 645 gram.

Sverige växer. Både barnafödande och invandring har ökat rekordmycket under det gångna året. För första gången sedan 1996 är de som föds fler än de som dör, enligt SCB:s preliminära statistik.

95 800 barn föddes i Sverige under året - något av en babyboom.

Alva hade bråttom

Malin Nord Jonsson och Tommy Jonsson i Lidköping fick ställa in sina planer på ett stillsamt nyårsfirande. Dottern Alva hade bråttom ut och såg dagens ljus 34 minuter in på det nya året. Hon föddes först av alla i år på Lidköpings sjukhus och nästan sex dagar före tidtabellen.

I Skaraborg föddes 2 372 barn under året. Det är 64 barn fler än under 2001.

Och tendensen gäller hela landet.

Framför allt är det förstagångsföderskor som Malin Nord Jonsson som bidrar till ökningen. Deras ålder stiger och ligger nu på i genomsnitt 28,6 år.

Invandringen ökar

Folkmängden ökade med 32 100 personer i fjol.

Folkökningen beror inte bara på att det föds fler barn. Invandringen ökar också och är nu på samma nivå som 1993, då den stora flyktinginvandringen från forna Jugoslavien började.

Annan statistik ger en mindre smickrande bild av svenskens vanor. Under 2002 spenderade vi mer pengar än någonsin på spel, drack mer sprit och vände ryggen åt Svenska kyrkan.

Spel

Religion

Alkohol

Kärlek

Här bor flest

Annika Sohlander