Strandsatta av cyklonen

Öbor överlevde Zoes härjningar

NYHETER

NEW YORK

Oron för de 3 700 öbor i utkanten av Salomonöarna som drabbades av en orkan i söndags avtog under torsdagen, sedan flygspaning visat att de fiskar och reparerar sina hus och inte begär assistans utifrån.

Foto: REUTERS
I VÄNTAN PÅ HJÄLP Öbor väntar på hjälp efter att cyklonen Zoe har dragit fram över Tikopia. Nästan alla hus på ön har skadats av vindkrafterna och dödstalet antas vara högt. Först om tre dagar kan befolkningen räkna med att hjälpsändningar anländer.

Flygplan som passerade området i går rapporterar att nästan varje träd vräkts omkull och nästan varje hus förstörts eller skadats.

Fem öar, varav den största är Tikopia med kanske 2 000 invånare, skars av från omvärlden i söndags. De första larmrapporterna talade om massiv förstörelse och många dödsoffer.

- Vad vi har sett har byggnader, gröda och odlingar förstörts men ingenting tyder på att människor har kommit till skada, sade nu en hjälparbetare från australiska Ausaid sedan ett plan ur flygvapnet flugit över öarna.

- För tillfället anser vi att det inte finns något behov av hjälpsändningar från luften.

Det finns ingen landningsbana på öarna, och en facklig konflikt har för tillfället hejdat sjöfarten dit.

Invånarna i de 21 byarna på Tikopia har upplevt många svåra stormar, varav en 1956 dödade 200 människor. Därför är bostadshu sen låga, och skyddsrum har byggts med ett nödupplag av föda.

Salomonöarna i sydvästra Stilla havet med 200 000 invånare producerar kopra, palmolja och fiskprodukter.

Helgens oväder, som kallades Zoe, beräknas ha dragit fram rakt med en vindhastighet på mellan 80 och 100 meter per sekund.

De tre Salomonöarnas regering är bankrutt och osäkerhet om vem som ska betala hjälpen har försenat räddningsarbetet. Fartyg är dock på väg, men det tar minst tre dagar att komma dit.

Fredrik Virtanen, TT