Turkiet: Ge oss tomten tillbaka

Sankte Nikolaus ben ligger gjutna i betong i Italien

NYHETER

NEW YORK

Italienarna snodde jultomten från Turkiet på 1000-talet.

Nu vill turkarna ha tillbaka honom.

Men Vatikanen vägrar.

ORIGINALET – OCH KOPIAN Till vänster den helige Nikolaus och till höger tomten som vi är vana att se honom.

S:t Nikolaus-stiftelsen i Turkiet, kräver att Italien lämnar tillbaka benen från den helige Nikolaus – en biskop som på 300-talet levde i staden Myra som nu heter Demre vid Turkiets medelhavskust.

En förebild

Sankte Nikolaus går på engelska under namnet Santa Claus och är förebild för jultomten. Sitt stora genomslag under namnet Santa Claus fick han genom Coca Cola-reklam på 1930-talet.

Sankte Nikolaus begravdes i Myra och där vilade han i frid fram till 1087 – då italienska pirater plundrade graven och tog med sig benen till Bari i Italien.

Fortfarande samlas hundratals greker och ryska ortodoxa i Demre på S:t Nikolaus dödsdag den 6 december för att hylla helgonet i en kyrka byggd till hans ära.

Vädjar till Vatikanen

– Vi vill ha tillbaka benen under 2003. Vi startar en kampanj för att få dem tillbaka, säger S:t Nikolaus-stiftelsens ordförande Muammer Karabulut till AP.

– Han tillhör Turkiet, hävdar Karabulut.

I ett brev till Vatikanen skriver han att det katolska huvudkvarteret borde inse det rimliga i denna begäran och att italienska folket borde veta bättre än att försöka rättfärdiga sina förfäders tjuvaktighet.

Men den katolska kyrkan i Italien ställer sig kallsinnig.

– De ber om kvarlevorna för att hålla turismen levande. De högaktar inte Sankte Nikolaus, säger pastor Gerardo Cioffari, historiker vid S:t Nicholas basilika i Bari, en speciellt helig kyrka byggd till tomtens ära på 1100-talet.

”Det blir revolution”

Cioffari berättar att Nikolaus kvarlevor funnits där sedan 1087 i betongförstärkta stenblock. Och de kan aldrig ges tillbaka.

– Om kvarlevorna skulle flyttas skulle det bli revolution här, säger Cioffari. Inte ens Vatikanen kan förhindra det.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM