Apan Kanzi har lärt sig prata

NYHETER

Apan Kanzi har vuxit upp bland människor och har lärt sig prata – precis som människor.

Dvärgchimpansen Kanzi bor på Georgia State University i USA. Som så många andra människoapor som vuxit upp med människor har han lärt sig kommunicera genom att peka på olika symboler.

Men nu har forskarteamet som arbetar med Kanzi konstaterat att han dessutom kan kommunicera med ljud – precis som människor.

- Det här är inget vi har lärt honom. Det är nåt han lärt sig på egen hand, säger forskningsledaren Jared Taglialatela till den brittiska nyhetskanalen BBC.

Fyra tydliga ord

Vanligtvis kommunicerar chimpanserna i studien genom att peka olika symboler på en särskild symbolkarta.

Men när forskarna studerade Kanzi beteende i samband med att han pekade på symbolkartan upptäckte de att han även utstötte diskreta men distinkta ljud, skriver forskningstidskriften New Scientist.

Kanzi är väl ännu inte särskilt vältalig, men särskilda läten för fyra ord kunde snabbt urskiljas: ”banan”, ”druvor”, ”juice” och ”ja”.

- Trots att vi har skymtat sånt här tidigare i apvärlden, så har något liknande endast noterats i ett fåtal fall hos våra närmast levande släktingar, chimpanserna, säger John Mitani, primatforskare på universitetet i Ann Arbor i Michigan.

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM