Rollspelet lär ut – så dödar man

Regelboken: Vi slutar om någon skadar sig

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
bar liknande rock Marcus Norén bar en svart, lång läderrock, liknande den på bilden, på natten då han mördades.
NYHETER

HALMSTAD

Den styckmördade Marcus Norén deltog i levande rollspel som handlade om vampyrer.

I regelboken finns noggranna instruktioner för hur man tar livet av vampyrer genom att hugga av huvudet med svärd eller yxa.

Spelet Vampire: The masquerade bygger på en fantasivärld där det rituella har stor betydelse. Deltagarna intrigerar och smider ränker. Det är som en dokusåpa fast med våldsammare handling.

Så här beskrivs en scen ur rollspelet i en introduktionstext på internet:

"In genom dörren stormar en tre män, mellan sig hade de en livlös kropp med blodiga kläder och med en träpåle stickande ut genom bröstkorgen. De lägger ner kroppen på golvet och Sarah sätter sig i grensle över den innan hon fattar tag i träpålen med en behandskad hand. Med ett ryck sliter hon loss den och blod skvätter upp i hennes ansikte när den livlösa kroppens hjärta återupptar sin rytm".

Inget verkligt våld

Även om spelet innehåller mycket våld och ond bråd död förekommer inget verkligt våld. Om någon skulle halka och skada sig så avbryter man även då spelet genom att den personen kan säga "bryt".

Strider och överfall avgörs genom "sten-sax-påse".

Staden som spelplan

Oftast är scenen för rollspelet en lokal där tecken får symbolisera olika platser, exempelvis att ett kors symboliserar en kyrka eller gravplats. Men spelet kan också omfatta en hel stad, som Halmstad.

Vampyrspelet har mer regler än något annat lajv-rollspel. I ett avsnitt i regelboken finns noggranna instruktioner hur man ska döda vampyrer - genom att hugga av huvudet med en yxa eller ett svärd.

Vissa kritiker till rollspel menar att vissa personer blir så uppslukade av spelet att de får svårt att skilja på fantasi och verklighet.

Marcus Norén som hade blivit ledare för ett rollspel sågs sista tiden allt oftare i lång svart läderrock och ibland med vitmålat ansikte.

"Inga belägg"

Spaningsledaren Lars Hamrén säger:

- Vi har inga belägg för att 22-åringen skulle ha varit med i något rollspel eller vampyrlek som har spårat ut med mord som följd.

Tidigare artiklar

Zendry Svärdkrona, Lennart Håård

ARTIKELN HANDLAR OM