200 000 svenskar deltar i rollerna

NYHETER

Mordet på Marcus Norén har satt rollspelet i fokus.

Men vad är det egentligen?

Aftonbladet reder ut begreppen.

Vilka typer av rollspel finns?

Vanligast är så kallade bordsspel där utövarna sitter runt ett bord och spelar med till exempel figurer och kort. Den andra versionen är levande rollspel eller lajv. Det var ett sådant rollspel som Marcus Norén ledde. I lajv klär deltagarna ut sig och deltar i en sorts interaktiv teaterlek som kan utövas såväl inomhus som utomhus.

Hur många utövare finns i Sverige?

Mer än 200 0000, enligt Ungdomsstyrelsen. Rollspelsförbundet Sverok har 25 000 medlemmar. Cirka 30 procent av dem beräknas syssla med lajv.

Vilka spelar rollspel?

De flesta är i åldern 13-25 år. Kvinnorna utgör 30 procent.

- Den typiske rollspelaren är en man i 20-årsåldern, med svensk bakgrund, som tilltalas av sagor som Tolkien eller Star Wars och gillar att spela strategispel som Risk eller Bondespelet, säger Sveroks vice ordförande Jon Nilsson.

Hur spelas ett lajv?

Det varar i allt från några timmar till flera dagar och lockar allt från 10 till 1 000 deltagare. Det vanligaste är att 100-200 deltagare spelar under slutna former i en hyrd lokal eller i naturen, avskilt från bebyggelse. I vissa fall utspelas lajv också i offentliga miljöer. Deltagarna ges olika roller och agerar efter ett mer eller mindre styrt scenario.

Vilka teman är vanligast för lajv?

Temat kan vara vad som helst, men är ofta hämtat från fantasivärldar som Tolkiens sagor eller ur historiska epoker som medeltiden.

Marcus Norén spelade vampyrlajv. Vad är det?

Ett lajv där deltagarna låtsas vara vampyrer. Ofta baseras det på det amerikanska bordsspelet Vampire: The masquarade som kom 1990.

Förekommer våld i rollspel?

Nej. Stridssituationer löses genom exempelvis sten-sax-påse. Fysisk kontakt är i regel förbjuden. Vapen och tillhyggen är ren rekvisita.

Uppstår konflikter mellan deltagarna?

- Ja, det händer att folk blir förbannade, men jag har aldrig sett det gå till handgemäng. Det finns inget dokumenterat fall där ett brott säkert kan härledas till rollspel, hävdar Jon Nilsson.

Vilken är drivkraften?

- Att ta del av en historia på ett aktivt sätt. Vissa tycker bäst om att agera, andra gillar strategin och tävlingsmomentet. Rollspel är en vardagsflykt på samma sätt som en dokusåpa eller en bok, säger Jon Nilsson.

Kan rollspel leda till våldsbrott?

- Ja, säger Bertil Törestad, socialpsykolog vid Stockholms universitet.

- Gränsen mellan fiktion och verklighet kan bli hårfin och för en person som är psykiskt störd eller aggressionsbenägen kan rollspelet förstärka aggressiviteten. Men sådant beror alltid på vad de enskilda personen bär med sig. Rollspelet i sig kan aldrig vara en orsak, bara en utlösande faktor.

Tidigare artiklar

Hans Österman